Κόσμος

Γερμανία: Οι Πράσινοι και η Μπέρμποκ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία καθώς σε περίπτωση εκλογών πρώτο κόμμα θα ήταν οι Πράσινοι και η Αναλένα Μπέρμποκ η επόμενη Καγκελάριος.

Συγκεκριμένα οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα ελάμβαναν 23% (-4% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση τον Απρίλιο), το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruenen) θα ελάμβανε το 26% (+4%) του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία dimap για λογαριασμό του ARD.

Με την απώλεια τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την δημοσκόπηση του Απριλίου, τα δύο αδελφά κόμματα, το CDU και το CSU, χάνουν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το επίσης συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και με το 14% των ερωτηθέντων να τους επιλέγει βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων, μπροστά από το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο θα ελάμβανε 12% (+1%).

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, οι οποίοι αυξάνουν το ποσοστό τους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έτσι προηγούνται της Αριστεράς (Die Linke) η οποία θα ελάμβανε 6% (-1%). Άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 5%.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δυσαρέσκεια με τον μεγάλο συνασπισμό συντηρητικών/Σοσιαλδημοκρατών παραμένει υψηλή αν και το ποσοστό δυσαρέσκειας μειώνεται κατά 2 μονάδες: σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ερωτηθέντων είναι «πολύ λίγο» ή «καθόλου ικανοποιημένο» με το έργο των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Εάν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν άμεσα τον αρχηγό της κυβέρνησής τους, τότε η Πράσινη υποψήφια για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ θα ελάμβανε τις περισσότερες ψήφους. Με το 28% των ψήφων, η συμπρόεδρος των Πρασίνων βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο καγκελάριο του CDU και του CSU Άρμιν Λάσετ και τον υποψήφιο του SPD Όλαφ Σολτς, αφού και τους δύο θα ψήφιζε το 21% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πάντως (το 30%) δεν ήταν σίγουροι για το ποιόν θα ψήφιζαν ή δεν απάντησαν.

Τέλος, την Μπέρμποκ θα ψήφιζε απευθείας για καγκελάριο το 82% των ψηφοφόρων των Πρασίνων, τον Σολτς το 63% των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ τον Λάσετ το 51% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το ιατρικό περιοδικό Lancet αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού
Η διεύθυνση του περιοδικού επιτίθεται στον Ντόναλντ Τραμπ επειδή είχε στο στόχαστρό του τον Άντονι Φάουτσι, ο οποίος ηγήθηκε της αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ Ο Φάουτσι δέχτηκε απειλές για τη ζωή του και βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και άλλων Ρεπουμπλικάνων.
Εμβόλιο της Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού
Το ζευγάρι που μήνυσε κλινική εξωσωματικής στη Φλόριντα επειδή τους εμφύτευσαν λάθος έμβρυο βρήκε τους γενετικούς γονείς του παιδιού
Ο δικηγόρος τους ανέφερε ότι «τα ερωτήματα που απομένουν σχετικά με την τύχη των αγνοούμενων εμβρύων της Τίφανι και του Στίβεν... εξακολουθούν να εκκρεμούν»
Η Τίφανι Σκορ και ο Στίβεν Μιλς με το μωρό τους, τη Σία 8