Κόσμος

Γερμανία: Οι Πράσινοι και η Μπέρμποκ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία καθώς σε περίπτωση εκλογών πρώτο κόμμα θα ήταν οι Πράσινοι και η Αναλένα Μπέρμποκ η επόμενη Καγκελάριος.

Συγκεκριμένα οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα ελάμβαναν 23% (-4% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση τον Απρίλιο), το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruenen) θα ελάμβανε το 26% (+4%) του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία dimap για λογαριασμό του ARD.

Με την απώλεια τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την δημοσκόπηση του Απριλίου, τα δύο αδελφά κόμματα, το CDU και το CSU, χάνουν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το επίσης συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και με το 14% των ερωτηθέντων να τους επιλέγει βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων, μπροστά από το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο θα ελάμβανε 12% (+1%).

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, οι οποίοι αυξάνουν το ποσοστό τους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έτσι προηγούνται της Αριστεράς (Die Linke) η οποία θα ελάμβανε 6% (-1%). Άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 5%.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δυσαρέσκεια με τον μεγάλο συνασπισμό συντηρητικών/Σοσιαλδημοκρατών παραμένει υψηλή αν και το ποσοστό δυσαρέσκειας μειώνεται κατά 2 μονάδες: σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ερωτηθέντων είναι «πολύ λίγο» ή «καθόλου ικανοποιημένο» με το έργο των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Εάν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν άμεσα τον αρχηγό της κυβέρνησής τους, τότε η Πράσινη υποψήφια για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ θα ελάμβανε τις περισσότερες ψήφους. Με το 28% των ψήφων, η συμπρόεδρος των Πρασίνων βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο καγκελάριο του CDU και του CSU Άρμιν Λάσετ και τον υποψήφιο του SPD Όλαφ Σολτς, αφού και τους δύο θα ψήφιζε το 21% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πάντως (το 30%) δεν ήταν σίγουροι για το ποιόν θα ψήφιζαν ή δεν απάντησαν.

Τέλος, την Μπέρμποκ θα ψήφιζε απευθείας για καγκελάριο το 82% των ψηφοφόρων των Πρασίνων, τον Σολτς το 63% των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ τον Λάσετ το 51% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
H ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al ξαναρχίζει τις πτήσεις προς το Ντουμπάι
Λίγες ώρες νωρίτερα πτήση της Flydubai των Εμιράτων, από το Ντουμπάι με προορισμό το Τελ Αβίβ έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία έπειτα από απόπειρα του συγκυβερνήτη να ρίξει το αεροσκάφος
Αεροσκάφος της El Al Airlines απογειώνεται από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ
Πτήση «θρίλερ» της Flydubai: Οι επιβάτες περιγράφουν τον εφιάλτη που έζησαν – «Ακούγαμε κραυγές, έμοιαζε με “τρενάκι του τρόμου”»
Χάος στην πτήση FZ1073 με προορισμό το Ισραήλ - Επιβάτες φέρεται να ακινητοποίησαν τον συγκυβερνήτη πριν από την αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία
Αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026
Χειροπέδες στον συγκυβερνήτη της πτήσης της Flydubai που μαχαίρωσε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους με τους Ισραηλινούς
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι μέχρι τώρα ενδείξεις από την έρευνα για το περιστατικό δείχνουν πως ο συγκυβερνήτης προσπάθησε να προκαλέσει τη συντριβή του αεροπλάνου
Αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026