Κόσμος

Γερμανία: Οι Πράσινοι και η Μπέρμποκ προηγούνται στις δημοσκοπήσεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία καθώς σε περίπτωση εκλογών πρώτο κόμμα θα ήταν οι Πράσινοι και η Αναλένα Μπέρμποκ η επόμενη Καγκελάριος.

Συγκεκριμένα οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα ελάμβαναν 23% (-4% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση τον Απρίλιο), το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruenen) θα ελάμβανε το 26% (+4%) του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία dimap για λογαριασμό του ARD.

Με την απώλεια τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την δημοσκόπηση του Απριλίου, τα δύο αδελφά κόμματα, το CDU και το CSU, χάνουν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το επίσης συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και με το 14% των ερωτηθέντων να τους επιλέγει βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων, μπροστά από το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο θα ελάμβανε 12% (+1%).

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, οι οποίοι αυξάνουν το ποσοστό τους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έτσι προηγούνται της Αριστεράς (Die Linke) η οποία θα ελάμβανε 6% (-1%). Άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 5%.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δυσαρέσκεια με τον μεγάλο συνασπισμό συντηρητικών/Σοσιαλδημοκρατών παραμένει υψηλή αν και το ποσοστό δυσαρέσκειας μειώνεται κατά 2 μονάδες: σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ερωτηθέντων είναι «πολύ λίγο» ή «καθόλου ικανοποιημένο» με το έργο των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Εάν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν άμεσα τον αρχηγό της κυβέρνησής τους, τότε η Πράσινη υποψήφια για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ θα ελάμβανε τις περισσότερες ψήφους. Με το 28% των ψήφων, η συμπρόεδρος των Πρασίνων βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο καγκελάριο του CDU και του CSU Άρμιν Λάσετ και τον υποψήφιο του SPD Όλαφ Σολτς, αφού και τους δύο θα ψήφιζε το 21% των ερωτηθέντων αντίστοιχα. Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πάντως (το 30%) δεν ήταν σίγουροι για το ποιόν θα ψήφιζαν ή δεν απάντησαν.

Τέλος, την Μπέρμποκ θα ψήφιζε απευθείας για καγκελάριο το 82% των ψηφοφόρων των Πρασίνων, τον Σολτς το 63% των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ τον Λάσετ το 51% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα ένταση Ισραήλ – Τουρκίας: Ο Νετανιάχου στέλνει τον Ερντογάν στο δικαστήριο της Χάγης για τους Κούρδους και την Χαμάς
Η υπόθεση θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις επιθέσεις του Ερντογάν κατά των κουρδικών μειονοτήτων στην Τουρκία, και στη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς
Ερντογάν και Νετανιάχου 17
Οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται ότι το Ιράν είναι πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στην αεροπορική βάση Φέρφορντ
Ένα κίνητρο που συνδέεται με το Ιράν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο της πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας, ενώ εξετάζεται επίσης μια ρωσική επιχείρηση δολιοφθοράς ή ένα ισλαμιστικό σχέδιο πίσω από το περιστατικό
Βρετανία
Πέντε συλλήψεις για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Βρετανία - Σκόπευαν να προκαλέσουν «μεγάλη ζημιά» λέει ο Τραμπ
Η RAF Φέρφορντ στη Βρτεανία είναι από τις σημαντικότερες αεροπορικές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκονται αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή
Βρετανία
Πέδρο Σάντσεθ: Διαβεβαιώνει πως εργάζεται εντατικά για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης
Το μήνυμα του Ισπανού πρωθυπουργού μετά το κύμα οργής που έχει προκαλέσει η έξωση της Μαρικάρμεν, ηλικιωμένης ΑμεΑ από το σπίτι της στη Μαδρίτη καθώς δεν μπορούσε να πληρώνει το ενοίκιο
Ο Πέδρο Σάντσεθ