Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Γερμανία: “Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά” δηλώνει τώρα ο Σουλτς για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία: “Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά” δηλώνει τώρα ο Σουλτς για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Όλα τα ενδεχόμενα “ανοιχτά” αφήνει ο Μάρτιν Σουλτς για το ενδεχόμενο νέας κυβερνητικής συνεργασίας του με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος διέψευσε σενάρια που τον ήθελαν να έχουν συμφωνήσει ήδη με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο του SPD στις 7 και 8 Οκτωβρίου.

«Συζητήσαμε στην ηγεσία του SPD εντατικά την κατάσταση και μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο. Υπήρξε ευρεία στήριξη στο να μην αποκλειστεί καμία επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έχουμε πίεση χρόνου», δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αυτοματισμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Το προεδρείο του κόμματος θα συζητήσει την Δευτέρα, σχετικά με το ποια πρόταση θα υποβληθεί στο Συνέδριο του SPD, το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη (07.12.2017), συνέχισε, για να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα: «Την είδηση “πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού” την διαψεύδω ξεκάθαρα, είναι απλούστατα λάθος. Επειδή φαίνεται να προέρχονται από κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης, μόλις μίλησα τηλεφωνικώς και με την κυρία Μέρκελ για αυτό και της είπα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Ένα είναι σαφές: όποιος κυκλοφορεί λανθασμένες ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη».

Έχουμε πολλές επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα μιλήσουμε για κάθε πιθανή επιλογή, επισήμανε ο αρχηγός του SPD. «Αυτό ακριβώς θα προτείνω στο προεδρείο του SPD την Δευτέρα. Ένα είναι σαφές, όλα τα βήματα θα τα αποφασίσουμε σε στενό συντονισμό μεταξύ ηγεσίας του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα της Bild

Δημοσίευμα της Bild ανέφερε ότι Μέρκελ και Σουλτς συμφώνησαν κατά την συνάντηση που είχαν υπό τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην συνάντηση εξετάστηκαν προηγουμένως όλα τα πιθανά σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο «μεγάλος» συνασπισμός, η κυβέρνηση μειοψηφίας και οι νέες εκλογές, ενώ αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς θα υποβάλει την πρότασή του στα κομματικά όργανα και το προεδρείο του κόμματος θα αποφασίσει την Δευτέρα να θέσει το ζήτημα στο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Μόνο τότε θα είναι ανοιχτός ο δρόμος», γράφει η εφημερίδα και σημειώνει ότι, αν το Συνέδριο συμφωνήσει, είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν ένας ή δύο γύροι διερευνητικών συνομιλιών πριν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για κόκκινες γραμμές ή για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις