Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανία: Όχι στην πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας λέει η επικεφαλής των Πρασίνων

Γερμανία: Όχι στην πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας λέει η επικεφαλής των Πρασίνων

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, τάχθηκε υπέρ της ταχείας έναρξης της βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τα θύματα των πλημμυρών στη Δυτική Γερμανία και κατά της προεκλογικής εκμετάλλευσης του θέματος.

«Σε προηγούμενες καταστροφές από τις πλημμύρες, διαπιστώθηκε ότι συχνά δεν μπορούσαν να καταβληθούν χρήματα βοήθειας. Αυτά τα χρήματα πρέπει να φτάσουν στους πληγέντες πολίτες. Θα υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) για την παροχή της βοήθειας έτσι ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουν μήνες για αυτό.

Γερμανία

Μετά την καταστροφή από τις πλημμύρες, χρειάστηκε μια τριπλή εθνική προσπάθεια. Απαιτείται άμεση βοήθεια για τα θύματα των πλημμυρών, για παράδειγμα με τη μορφή αποζημίωσης, καλύτερη προσαρμογή στο κλίμα και μέτρα προστασίας του κλίματος. Πάνω απ ‘όλα, θέλουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τους πολίτες», είπε σε συνέντευξή της στα δίκτυο RTL.

Η Μπέρμποκ υποστήριξε την εισαγωγή αυτόματης αποστολής μηνυμάτων SMS τα οποία να προειδοποιούν για κινδύνους.« Άλλες χώρες έχουν ήδη ένα τέτοιο σύστημα. Πρέπει να το εισαγάγουμε και στη Γερμανία. Ο αρμόδιος ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών, ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Αντρέας Σόιερ πρέπει να αναρωτηθεί γιατί δεν έχει ήδη ενεργοποιήσει την δυνατότητα των SMS», τόνισε.

«Εκτός από τις προειδοποιητικές εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων, χρειάζονται επίσης και οι σειρήνες. Πολλές απενεργοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Χρειαζόμαστε σίγουρα ξανά την ενεργοποίησή τους», πρόσθεσε και κατέστησε υπεύθυνη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την απραξία.

Η Μπέρμποκ υπερασπίστηκε την αποκεντρωμένη πολιτική αντιμετώπισης καταστροφών στη Γερμανία, «διότι οι ντόπιοι γνωρίζουν καλύτερα την περιοχή τους. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό και οργάνωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», όπως είπε.

Η Πράσινη πολιτικός δεν θέλησε να αξιολογήσει γιατί πολλοί από τους πληγέντες δεν ενημερώθηκαν επαρκώς για την πλημμύρα. «Το να πεις τώρα απλώς ότι φταίει ο τάδε ή ο δείνα, δεν αρμόζει σε αυτήν την καταστροφική κατάσταση. Ακόμη και μέρες μετά την καταστροφή, είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια απάντηση σε όλα και να βγάλουμε συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Η Μπερμποκ τάχθηε επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου προστασίας του κλίματος για τους δήμους. «Δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε εντελώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα ούτε στο μέλλον, αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε τα χωριά και τις πόλεις μας. Θα πρέπει επίσης να ξανασυζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους των δήμων και των κοινοτήτων. Ελπίζω ότι θα εγκαταλειφθεί η αντίσταση των άλλων κομμάτων».

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων δεν θέλησε να χαρακτηρίσει την πλημμύρα πιθανή καμπή για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος της . «Αυτό το γεγονός ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτήν τη χώρα. Δεν είναι κατάλληλο ως θέμα προεκλογικής εκστρατείας. Δεν τα πήγαμε τόσο καλά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτή η καταστροφή από τις πλημμύρες είναι μια κοινή, κοινωνική και πολιτική αποστολή που πρέπει τώρα φέρουμε εις πέρας», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείσα τι σκέφτηκε όταν είδε τους γέλωτες του υποψηφίου καγκελάριου Χριστιανοδημοκρατών/Xριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Άρμιν Λάσετ κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ στην περιοχή της καταστροφής, η Μπέρμποκ είπε «δεν έχω δει το βίντεο, μόνο άκουσα γι αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε πιο σημαντικά πράγματα σε αυτήν τη χώρα από το να παρακολουθούμε μεμονωμένα αποσπάσματα: να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις