Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Γερμανία: Προς υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό οι τουρίστες που γυρίζουν από «κόκκινες» χώρες

Γερμανία: Προς υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό οι τουρίστες που γυρίζουν από «κόκκινες» χώρες

Το ενδεχόμενο να επιβάλει τεστ για κορονοϊό για όσους τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα από προορισμούς υψηλού κινδύνου εξετάζει η Γερμανία. Κι αυτό γιατί σήμερα (25.07.2020) ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε στο υψηλότερο σημείο δύο μηνών.

Η κυβέρνηση στη Γερμανία θέλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, σεβόμενη παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Click4more Βέλγιο: Ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού λόγω “έκρηξης” κρουσμάτων

“Ελέγχουμε επίσης εάν είναι νομικά δυνατό να υποχρεώνεται κάποιος να κάνει μια εξέταση, διότι αυτό θα συνιστούσε καταπάτηση της ελευθερίας του”, δήλωσε ο Σπαν.

Ο υπουργό Υγείας της Γερμανίας, που είναι ανώτερο στέλεχος των συντηρητικών της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια εξετάζουν όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό, ώστε να διασφαλισθεί πως είναι αναλογικά, με δεδομένο τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο Σπαν και οι περιφερειακοί ομόλογοι του από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας συμφώνησαν ότι οι αρχές θα προσφέρουν δωρεάν ελέγχους στους παραθεριστές που επιστρέφουν σε εθελοντική βάση.

Click4more Βρετανία: “Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από Ισπανία” γράφουν οι Sunday Times

Οι αφίξεις από χώρες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου – οι οποίες περιλαμβάνουν επί του παρόντος τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Τουρκία – θα οφείλουν να ελέγχονται αμέσως, ενώ οι εξετάσεις για αφίξεις από άλλους προορισμούς θα μπορούν να γίνουν εντός τριών ημερών.

Εάν ένας τουρίστας που φτάνει στο σπίτι από μια χώρα υψηλού κινδύνου ελεγχθεί αρνητικός δεν θα χρειαστεί να τηρήσει καραντίνα 14 ημερών, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υποχρεωτική, αν και εν γένει το μέτρο τούτο έχει εφαρμοστεί χαλαρά.

Η Γερμανία μέχρι στιγμής έχει κάνει καλύτερη δουλειά από πολλές άλλες χώρες στην καταπολέμηση του ιού χάρις στις έγκαιρες και εκτενείς δοκιμές του πληθυσμού.

Ωστόσο, βίντεο που κυκλοφόρησαν και δείχνουν αδικαιολόγητη συμπεριφορά από ορισμένους Γερμανούς τουρίστες στην Ισπανία προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι παραθεριστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό στην πατρίδα.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε απότομα την Παρασκευή σε 815, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) για μολυσματικές ασθένειες, ένας αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από τα μέσα Μαΐου. Αλλά και η σημερινή στατιστική παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο με 781 νέα κρούσματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις