Κόσμος

Γερμανία: Στις καλένδες η επίτευξη του στόχου για τις αμυντικές δαπάνες – Διαβεβαίωση Σολτς για αγορά των F-35

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Παρά την «ένεση» των εξοπλισμών που ανακοίνωσε στην αρχή της θητείας του ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τα φαινόμενα η Γερμανία δεν θα πετύχει τον στόχο που έχει θέσει στα μέλη του το ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ.

Στην εκτίμηση αυτή για τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας δεν κατέληξε μόνον το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, αλλά την επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγες ώρες μετά την διαβεβαίωση Σολτ ότι τουλάχιστον το πρόγραμμα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 προχωρά κανονικά, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ παραδέχθηκε  ότι η Γερμανία δεν θα καταφέρει φέτος να ανταποκριθεί στον όρο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ της.

Ο κ. Χεμπεστράιτ τόνισε ακόμη ότι παραμένει ανοιχτό εάν ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί το 2023, ενώ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται «τεράστια προσπάθεια» προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. «Είναι αλήθεια ότι πιθανότατα δεν θα πετύχουμε φέτος τον στόχο του 2% – υπάρχουν διάφοροι δείκτες που διαδραματίζουν ρόλο σε αυτό – ακόμη και για το επόμενο έτος είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Rheinische Post είχε δημοσιεύσει μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IW, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα χάσει τον στόχο τουλάχιστον έως το 2026, παρά το ειδικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε την άνοιξη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Ο στόχος της δαπάνης του 2% είναι πολύ μακριά και οι προμήθειες που είναι απαραίτητες βραχυπρόθεσμα δεν προχωρούν», αναφέρει το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με το ειδικό κονδύλι των 100 δισεκατομμυρίων, ο στόχος θα έπρεπε να επιτευχθεί δύο χρόνια νωρίτερα από τις προβλέψεις, αλλά ο πληθωρισμός, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια εξοπλισμού και η υποχρηματοδότηση των ενόπλων δυνάμεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, τον καθιστούν ανέφικτο. Ο τακτικός αμυντικός προϋπολογισμός, επισημαίνεται στη μελέτη, θα έπρεπε να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 5% κάθε χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2%.

Ο Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξή του σήμερα στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, τονίζει ότι η Γερμανία «εμμένει στη δέσμευσή της για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 με διπλή επιχειρησιακή ικανότητα». Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ‘Αρνε Κόλατς διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπάρχει πρόβλημα με την προμήθεια των F-35. «Το εγχείρημα είναι σαφώς στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο κ. Κόλατς.

Προηγουμένως, η εφημερίδα BILD είχε αναφερθεί σε εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι βέβαιο ότι το αεροδρόμιο Μπούχελ στην Ρηνανία – Παλατινάτο θα καταστεί κατάλληλο να δεχθεί τα αεροσκάφη εγκαίρως, έως το 2026.

Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί για «καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος» στην προμήθεια των αεροσκαφών, λόγω των περίπλοκων προπαρασκευαστικών διαδικασιών που απαιτούνται. Αργότερα σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση «διαχείρισης κρίσης» για το θέμα στο υπουργείο ‘Αμυνας, με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Bundestag.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία στην Βρετανία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από την καταιγίδα Boelo – Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια Λιντς-Μπράντφορντ της Αγγλίας, Μπέλφαστ και Τζορτζ Μπεστ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Ινβερνές και του Αμπερντίν στη Σκωτία
Καταιγίδα
Ανατροπή και ήττα του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ιστορικό ρεκόρ ψηφοφόρων με 70% συμμετοχής - Ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι
«Είναι σαφές ότι χάσαμε, η Φοιτητική Λίστα κέρδισε» λέει ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από 14 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Βούτσιτς
52
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ 6
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 14
«Στα κάγκελα» η Ευρώπη: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Γαλλία – Βανδαλισμοί σε Αλβανία και Ισπανία, νέα επεισόδια σε Ιταλία και Βέλγιο
Στην Γαλλία αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου - Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Παρίσι
9