Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Γερμανία: Στο “μικροσκόπιο” κορυφαία στελέχη του ακροδεξιού AfD για “μίζα” από την Ελβετία

Γερμανία: Στο “μικροσκόπιο” κορυφαία στελέχη του ακροδεξιού AfD για “μίζα” από την Ελβετία

Για παράνομη χρηματοδότηση από την Ελβετία κατηγορούνται οι δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Γεργκ Μόιτεν και ο Γκουίντο Ράιλ ερευνώνται από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή της Γερμανίας, για παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών για τις περιφερειακές εκλογές.

Αυτή είναι η δεύτερη τέτοιου είδους υπόθεση στην οποία εμπλέκονται πολιτικοί του AfD. Η συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Αλίτσε Βάιντελ ερευνάται επειδή έλαβε 132.000 ευρώ σε δωρεές από την Ελβετία για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Ο Μόιτεν, συμπρόεδρος του AfD και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του για τις ευρωεκλογές, παραδέχθηκε ότι μια ελβετική εταιρεία επικοινωνίας, η Goal AG, τύπωσε και διένειμε υλικό για την εκστρατεία του για τις περιφερειακές εκλογές του 2016 αξίας 89.900 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δόθηκαν από πολίτες της ΕΕ που ζουν στην Ελβετία, δήλωσε ο ίδιος στη Welt.

Την επόμενη χρονιά ο Ράιλ, δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του AfD για τις ευρωεκλογές, δέχθηκε ανάλογες υπηρεσίες από την Goal AG αξίας 44.500 ευρώ.

“Δεν ήταν τίποτα παράνομο”

Ο Μόιτεν ισχυρίστηκε ότι τίποτα από αυτά δεν ήταν παράνομο, ενώ κατήγγειλε και το γεγονός ότι η Μπούντεσταγκ ετοιμάζεται να επιβάλει στο κόμμα του πρόστιμο 400.000 ευρώ.

Δεν πρόκειται για δωρεές «με την έννοια του νόμου που αφορά τα πολιτικά κόμματα», τόνισε στη γερμανική εφημερία. «Αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά η εκτίμηση του νομικού τμήματος του κόμματός μου», πρόσθεσε.

Ο Μόιτεν υπογράμμισε εξάλλου ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε προστίμου επιβληθεί στο AfD από την Μπούντεσταγκ.

Το AfD εισήλθε στο γερμανικό κοινοβούλιο το 2017 εκμεταλλευόμενο την αγανάκτηση πολλών Γερμανών μετά την άφιξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα το 2015-2016.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, το AfD εμφανίζεται να κερδίζει το 10 με 12% των ψήφων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις