Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Γερμανία: Τα τζαμιά της Κολωνίας θα μεταδίδουν με μεγάφωνα την πρόσκληση για την προσευχή της Παρασκευής

Γερμανία: Τα τζαμιά της Κολωνίας θα μεταδίδουν με μεγάφωνα την πρόσκληση για την προσευχή της Παρασκευής

Την πρόσκληση στην προσευχή της Παρασκευής, θα μπορούν να μεταδίδουν με μεγάφωνα και τα 35 τζαμιά της Κολωνίας, ανάμεσά τους και το μεγαλύτερο της Γερμανίας, για πέντε λεπτά από το μεσημέρι μέχρι και τις 15.00, έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στις αρχές της πόλης και την μουσουλμανική κοινότητα της Κολωνίας, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.

Στην συμφωνία περιλαμβάνεται το Κεντρικό Τέμενος της Κολωνίας, που άνοιξε το 2018, αφού έγινε το επίκεντρο αντιμουσουλμανικών εκδηλώσεων ακροδεξιών κομμάτων, κυρίως μετά την είσοδο μεγάλου κύματος αιτούντων άσυλο κατά την περίοδο 2015-2016.

«Το να επιτραπεί η πρόσκληση του μουεζίνη είναι για μένα δείγμα σεβασμού», δήλωσε η δήμαρχος της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ. Η φωνή του μουεζίνη θα συνδυασθεί με τις καμπάνες του καθεδρικού ναού της Κολωνίας – της μεγαλύτερη γοτθικής εκκλησίας της βόρειας Ευρώπης – ως οι ήχοι που θα ακούει όποιος φθάνει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης», πρόσθεσε. «Δείχνει ότι η Κολωνία εκτιμά και ζει την διαφορετικότητα».

Κατά την διάρκεια της ανέγερσης του Κεντρικού Τεμένους της Κολωνίας, οι υποστηρικτές του διαβεβαίωναν το κοινό ότι δεν θα μεταδίδει συστηματικά την πρόσκληση στην προσευχή, το αζάν, που ακούγεται πέντε φορές την ημέρα στις μουσουλμανικές χώρες.

Οι αρχές διευκρινίζουν ότι τα τζαμιά που θέλουν να μεταδίδουν το αζάν τα απογεύματα της Παρασκευής θα πρέπει να τηρούν τα όρια της έντασης του ήχου στα μεγάφωνα και να προειδοποιούν από πριν τους κατοίκους.

Περί τα 4,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στην Γερμανία κι αποτελούν την μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της χώρας.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις