Κόσμος

Γερμανία: Τετ α τετ Μέρκελ – Μακρόν με τα Βαλκάνια στο επίκεντρο

Συνάντηση Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια πραγματοποιείται απόψε υπό την γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνάντηση κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια έπειτα από πρόσκληση της Καγκελαρίου της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιείται απόψε στο Βερολίνο, στην Γερμανία. Σε εξέλιξη βρίσκεται διμερής συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ενώ θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και με τον κ. Μακρόν.

Μέρκελ, Μακρόν και… χαμόγελα στην Γερμανία

Αργότερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η διευρυμένη συνάντηση και το δείπνο εργασίας, με την συμμετοχή και των ηγετών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Σλοβενίας.

[read4more]

Στην συνάντηση θα λάβει μέρος και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, η συνάντηση έχει ως αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ κεντρικό θέμα θα αποτελέσουν οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε πάντως τις προηγούμενες ημέρες να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι «κατ’ αρχάς το θέμα είναι να συναντηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι», ενώ, σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το Παρίσι επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. Επιπλέον, τονίζει το ARD, η Καγκελάριος θεωρεί σημαντική την ευρωπαϊκή ανάμιξη στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία δέχονται επιρροές τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα.

Χαμηλές όμως είναι οι προσδοκίες και από την πλευρά των προσκεκλημένων στην Γερμανία: «Αυτή την στιγμή δεν ξέρω πώς πρέπει να μιλήσω με την Πρίστινα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, ενώ ο Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι «η συνάντηση θα μπορούσε να ανοίξει δυνατότητες, αλλά θα μπορούσε να είναι και απογοητευτική».

germany summit germany summit germany summit germany summit germany summit germany summit germany summit germany summit

Ο δε Πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στα σερβικά προϊόντα «είτε στο Βερολίνο είτε σε οποιαδήποτε άλλη σύνοδο».

Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού