Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανία: Το 34% των ψηφοφόρων της Θουριγγίας θα ψήφιζε το ακροδεξιό κόμμα AfD

Γερμανία: Το 34% των ψηφοφόρων της Θουριγγίας θα ψήφιζε το ακροδεξιό κόμμα AfD
Φωτογραφία Reuters

Κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο κρατίδιο της Θουριγγίας, το οποίο συγκεντρώνει πλέον 34%, όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσίευσε σήμερα (5.7.2023) το κρατικό δίκτυο ραδιοτηλεόρασης MDR.

Ειδικότερα, το 34% των ψηφοφόρων στη Θουριγγία θα ψήφιζαν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Η άνοδος αυτή των 9 ποσοστιαίων μονάδων συνεχίζει τις ήδη υπάρχουσες συζητήσεις στη Γερμανία και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Στη δημοσκόπηση, η οποία έγινε από το Infratest dimap, το αριστερό Die Linke (20%), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD- 10%) και οι Πράσινοι (5%) συγκεντρώνουν μαζί σχεδόν ίδιο ποσοστό με το AfD, όπως δείχνει η δημοσκόπηση. Δεύτεροι έρχονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 21%, πτώση μίας μονάδας σε σχέση με πέρυσι.

Εξάλλου οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) φαίνεται να κερδίζουν το 4%, κάτω από το όριο του 5% που είναι απαραίτητο για την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας.

Το AfD σημείωσε ακόμη μία εκλογική νίκη την Κυριακή, καθώς κατάφερε να εκλέξει τον πρώτο του πλήρους απασχόλησης δήμαρχο κωμόπολης, μία εβδομάδα αφού εξελέγη ο πρώτος περιφερειάρχης που υποστηριζόταν από το κόμμα.

Ο Χάνες Λοτ, 42 ετών, εξελέγη δήμαρχος του Ράγκουν- Γιέσνιτς, μιας κωμόπολης περίπου 9.000 κατοίκων στο κρατίδιο Σαξονία- Άνχαλτ στην ανατολική Γερμανία.

Πριν από μόλις μία εβδομάδα ο υποψήφιος του AfD Ρόμπερτ Στούλμαν κέρδισε στις περιφερειακές εκλογές του Ζόνεμπεργκ, που βρίσκεται στη Θουριγγία, και έγινε ο πρώτος περιφερειάρχης που εκλέγεται από το ακροδεξιό κόμμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις