Κόσμος

Γερμανία: Το SPD ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία της νέας κυβέρνησης

Την Προγραμματική Συμφωνία της επερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία ενέκρινε σήμερα με ποσοστό 98,8% το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), του οποίου ο ηγέτης, ο Όλαφ Σολτς, θα εκλεγεί καγκελάριος.

Τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξαν στην Προγραμματική Συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο για την υπογραφή της και τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται ακόμη η έγκριση και των άλλων δύο εταίρων.

Αύριο Κυριακή (5.12.2021), σε Συνέδριο, αποφασίζει το FDP, ενώ στους Πράσινους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ηλεκτρονική και επιστολική ψηφοφορία των μελών, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό τη Δευτέρα. Τα τρία κόμματα αναμένεται να υπογράψουν την Προγραμματική Συμφωνία τους την Τρίτη και την Τετάρτη ο Όλαφ Σολτς να εκλεγεί Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, από τη μεριά των Πράσινων και των Φιλελευθέρων, έχουν ήδη ανακοινωθεί ποια στελέχη τους προορίζονται για υπουργοποίηση στη νέα κυβέρνηση και έχουν θέσει τις προτάσεις τους στην κρίση είτε των συνέδρων είτε των μελών τους. Αντιθέτως, το SPD δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ποιοι θα αναλάβουν τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμησης, Υγείας, Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικής Συνεργασίας και ποιος θα γίνει προσωπάρχης της Καγκελαρίας. Το πιθανότερο είναι η σχετική ανακοίνωση να γίνει τη Δευτέρα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη στελέχωση του υπουργείου Υγείας, καθώς ο καθηγητής επιδημιολογίας και βουλευτής του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και ίσως αναλάβει αυτό.

Άλλωστε, σε δημοσκόπηση του YouGov, το 45% των πολιτών θα ήθελε να τον δει στο υπουργείο Υγείας, ενώ το 33% θα προτιμούσε κάποιον άλλον για τη θέση. Υποψήφιος για το υπουργείο Υγείας θεωρείται και ο Κυβερνήτης του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ, γιατρός και μοριακός βιολόγος.

Ο Όλαφ Σολτς είχε ακόμη δεσμευτεί ότι στην κυβέρνησή του θα υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών υπουργών. Καθώς τα άλλα δύο κόμματα έχουν ήδη προτείνει τέσσερις γυναίκες και πέντε άνδρες, το SPD θα έπρεπε τώρα να προτείνει πέντε γυναίκες και δύο άνδρες για κυβερνητικές θέσεις.

Στις 11 Δεκεμβρίου το SPD έχει προγραμματίσει Συνέδριο για την εκλογή νέας ηγεσίας, με τον Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς να αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος. Η συμπρόεδρός του Σάσκια Έσκεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μαζί με τον σημερινό Γενικό Γραμματέα Λαρς Λαρς Κλινγκμπάιλ, τη θέση του οποίου θα διεκδικήσει ο πρώην αρχηγός της Νεολαίας Κέβιν Κιούνερτ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα εποχή κατασκοπείας: Η Ρωσία εκπαιδεύει περιστέρια «κατασκόπους» με τσιπ εγκεφάλου και κάμερες
Η εταιρεία διαφημίζει ως βασική χρήση την «επιτήρηση ευαίσθητων εγκαταστάσεων», όμως δεν κρύβει ότι η τεχνολογία της μπορεί να αξιοποιηθεί σε στρατιωτικές και μυστικές αποστολές
Περιστέρια
Συρία: Στους 13 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επιδρομή – Η Δαμασκός καταγγέλλει «έγκλημα πολέμου»
Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο χωριό Μπέιτ Τζιν, νότια της Δαμασκού, εξελίχθηκε σε αιματηρή σύγκρουση – Η Συρία κατηγορεί το Ισραήλ ότι πλήττει αμάχους
Οι συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής στα νότια της Συρίας
Χονγκ Κονγκ: Ερωτήματα για τα αίτια της πυρκαγιάς στους ουρανοξύστες – Οι κάτοικοι είχαν καταγγείλει σοβαρά θέματα ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Wang Fuk Court είχαν προειδοποιήσει για περισσότερο από έναν χρόνο σχετικά με σοβαρούς κινδύνους που συνδέονταν με το έργο ανακαίνισης - Οι αρχές ωστόσο είχαν διαβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν «χαμηλός»
Οι ουρανοξύστες που κάηκαν στο Χονγκ Κονγκ
Τι σηματοδοτεί η ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Λέοντα στη Νίκαια της Βιθυνίας
Ο τόπος της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, οι νέες γέφυρες μεταξύ Βατικανού και Ορθοδοξίας και η πόλη που ξαναβρίσκει τον ρόλο της - Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας τιμούν τα 1.700 χρόνια από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο
Ο Πάπας Λέων στην Κωνσταντινούπολη
Θερμή υποδοχή του πάπα Λέοντα στην Κωνσταντινούπολη – Στις 14:30 η κοινή προσευχή με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Υποδεχόμενος από ενθουσιώδεις πιστούς στην Κωνσταντινούπολη, ο ποντίφικας ξεκινά ένα σημαντικό ταξίδι αφιερωμένο στον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών, στην περιφερειακή ειρήνη και στη μνήμη του πρώιμου χριστιανισμού
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ στην Κωνσταντινούπολη