Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Γερμανία: Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και η «ζημιά» του σκανδάλου με τις μάσκες

μάσκα κορονοϊός Γερμανία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στην Γερμανία, Πάουλ Τσίμιακ φοβάται ότι η υπόθεση του σκανδάλου προμηθειών για τις μάσκες κατά του κορονοϊού θα βλάψει την εικόνα του κόμματός του.

«Τα γεγονότα έχουν συγκλονίσει το κόμμα μας, τα μέλη μας είναι εξίσου θυμωμένα όπως επίσης είναι ο πρόεδρος του κόμματος Άρμιν Λάσετ και εγώ. Είναι (όμως) παράνομες πράξεις μεμονωμένων ανθρώπων. Αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις μας πλήττουν εν τούτοις όλους, μας κάνουν να θυμώνουμε και μας ντροπιάζουν. Η ζημιά στην εικόνα μας είναι μεγάλη αυτές τις μέρες», δήλωσε ο Tσίμιακ σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ «Rheinische Post».

O Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Νίκολας Λέμπελ και ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Γκέοργκ Νισλάιν φέρονται να έχουν αποκομίσει προμήθειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την διαμεσολάβηση με επιχειρήσεις που κατακευάζουν προστατευτικες μάσκες για τον κορονοϊό. Εν τω μεταξύ έχουν αποχωρήσει από τα δύο -αδελφά- κόμματα.

Ανησυχία στην Γερμανία

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των ηγετών των κομμάτων CDU/CSU και των κοινοβουλευτικών τους ομάδων εξ αιτίας του σκανδάλου για τις μάσκες προστασίας, λόγω τις τοπικών εκλογών της Κυριακής στα κρατίδια τη Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, αφού η υπόθεση έρχεται σε μια εξαιρετικά δυσμενή στιγμή.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Ραλφ Μπρινκχάου θέλει να αποσαφηνίσει πριν από τις εκλογές αυτές εάν και άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας έχουν επωφεληθεί οικονομικά από συμφωνίες για τις προστατευτικές μάσκες και άλλο ιατρικό υλικό. Μέχρι την Παρασκευή στις 6 μ.μ., όλοι οι βουλευτές πρέπει να δηλώσουν εγγράφως στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι ότι δεν έχουν αντλήσει οικονομικά οφέλη από συναλλαγές που σχετίζονται με πανδημία.

Click4more: Βραζιλία: «Τις μάσκες να τις βάλετε στον κ@@@ σας» λέει ο γιος του Μπολσονάρου

Σε μια δημοσκόπηση του ερευνητικού Ινστιτούτο Civey η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Augsburger Allgemeine» και δημοσιεύτηκε στο σημερινό της φύλλο, το 92% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι πολιτικοί των δύο κομμάτων που εμπλέκονται στη σκάνδαλο πρέπει να επιστρέψουν τις προμήθειες που έλαβαν. Αρνητικά απάντησε μόνο το 5% των ερωτηθέντων.

Οι ψηφοφόροι των δύο συντηρητικών κομμάτων (CDU/CSU) και των Φιλελευθέρων (FDP) τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των προμηθειών σε ποσοστό 88%, ενώ οι ψηφοφόροι των Πρασίνων (Die Gruenen), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και της Αριστεράς (Die Linke) σε ποσοστό πάνω από το 94%, του δε κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 90%.

Πηγή: AFP, Rheinische Post, Augsburger Allgmeine.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις