Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: «Βόμβα» για αναβολή της δεύτερης δόσης των εμβολίων

Ρουμανία

Η Γερμανία «ψάχνεται» για το αν μπορεί να πάει… πιο πίσω η δεύτερη δόση του εμβολίου ώστε να κάνουν την πρώτη δόση περισσότεροι. Η… οικονομία για περισσότερες δόσεις ανά φιαλίδιο και τα σενάρια για περισσότερες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας στην Γερμανία, Γενς Σπαν, εξετάζει τη δυνατότητα αναβολής του δεύτερου εμβολιασμού κατά του κορονοϊού προκειμένου να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός περισσότερων πολιτών με την πρώτη δόση.

Εάν μπορεί να αυξηθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο προγραμματισμένων δόσεων του εμβολίου των εταιρειών Biontech και Pfizer η συνέπεια θα ήταν να μπορούν να εμβολιασθούν περισσότεροι πολίτες με την πρώτη δόση.

Η Γερμανία «ψάχνεται» να αλλάξει τα πάντα για το εμβόλιο

Διάφορα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν σχετική επιστολή του Σπαν, η οποία απευθύνεται στην Επιτροπή Υγείας του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) και στους υπουργούς Υγείας και τα πρωθυπουργικά γραφεία των κρατιδίων. Σύμφωνα με αυτήν τη επιστολή θα ζητηθεί από την Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ να εξετάσει τη δυνατότητα μια χρονικής παράτασης μεταξύ των δύο δόσεων. Ο αρμόδιος για θέματα υγείας του (συγκυβερνώντος) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ υποστηρίζει την πρόταση.

Click4more: Εμβόλιο Moderna: Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκρισή του

Ο Σπαν επισήμανε επίσης ότι θα μπορούν να ληφθούν έως έξι αντί των πέντε δόσεων από τα φιαλίδια εμβολιασμού. Αυτό επιτρέπει έως και 20% περισσότερους εμβολιασμούς. Είναι γνωστό εδώ και μερικές ημέρες ότι τα φιαλίδια περιέχουν έξι δόσεις. Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να εγκρίνει κατά πάσα πιθανότητα την πλήρη χρήση τους. Μέχρι στιγμής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο πέντε δόσεις από κάθε αμπούλα.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με την γερμανική εταιρεία BioNTech και τον αμερικανική συνεργάτη της Pfizer την αγορά περισσοτέρων εμβολίων κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν υπάρχει κάποια δυνατότητα να προμηθευτεί μεγαλύτερες ποσότητες δόσεων σε σχέση με τις συμφωνηθείσες 300 εκατομμύρια δόσεις οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί, δήλωσε εκπρόσωπός της στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Deutschlandfunk.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις