Κόσμος

Γερμανία – Χριστιανοδημοκράτες σε Μακρόν: Να ξεχάσεις τα ευρωομόλογα!

«Καταρχήν ο Μακρόν θα πρέπει να δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Το έχει αναγνωρίσει, το γνωρίζει αυτό. Εμείς φυσικά και θα τον στηρίξουμε στις μεταρρυθμιστικές του αυτές προσπάθειες. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι προς το συμφέρον μας να βελτιωθεί η κατάσταση στη Γαλλία, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της διότι αυτό θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης εν γένει».

Αυτό είπε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk (DLF) ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των χριστιανδημοκρατικών κομμάτων (CDU/CSU) Μίχαελ Φουξ.

Επισήμανε εν τούτοις ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας έχει εκφράσει θέσεις οι οποίες βρίσκουν τους Γερμανούς συντηρητικούς κατηγορηματικά αντίθετους: «Υπάρχει, για παράδειγμα, ένα σημείο, στο οποίο σίγουρα δεν θα συμφωνήσουμε. (…) Τα περίφημα ευρωομόλογα. Πρόκειται επί της ουσίας για την κοινοτικοποίηση κρατικών ομολόγων και αυτό δεν το θέλουμε, διότι ο καθένας πρέπει να έχει την ευθύνη για τα ομόλογά του. Δεν θέλουμε να αναλάβουμε ως Γερμανία την ευθύνη για τρίτους. Σίγουρα δεν θα το κάνουμε. Άλλωστε δεν βοηθά και δεν πρόκειται να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αυτό το γνωρίζει ο καθένας. Το 35ωρο δεν είναι πλέον επίκαιρο στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό θα πρέπει να το δει ο Μακρόν. Αλλά νομίζω ότι το γνωρίζει».

Oι Γερμανοί χριτιανοδημοκράτες εναντιώνονται με τόσο σθένος στην έκδοση ευρωομολόγων «διότι απλά η ευθύνη θα βρίσκονταν πλέον στα χέρια όλων και όχι εκείνων των χωρών που δανείζονται. Και όταν υπάρχουν κοινοτικές εγγυήσεις είναι πολύ πιο εύκολο να πει κανείς, ας δανειστώ τώρα περισσότερα χρήματα. Θέλουμε να τηρούνται από όλους τα κριτήρια που δώσαμε στους εαυτούς μας και τα οποία, παρεμπιπτόντως, παραβίασαν πρώτες Γερμανία και Γαλλία υπό τους Σρέντερ και Σιράκ. Ο στόχος πρέπει να είναι η τήρηση των κριτηρίων. Η Γερμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και αποδεικνύει ότι όταν ασκείς μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, τότε μειώνεται και η ανεργία. Έχουμε με διαφορά τη χαμηλότερη νεανική ανεργία στη Γερμανία την ώρα που στη Γαλλία είναι κάτι παραπάνω από διπλάσια. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κοιτάξουμε από κοινού διότι οι νέοι χρειάζονται μια προοπτική για το μέλλον», τόνισε ο κ. Φουξ.

Η πρόταση Μακρόν για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης χρειάζεται εξειδίκευση, επισήμανε τέλος ο Μίχαελ Φουξ: «Πρόκειται απλώς για προτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Τι θα φέρει ο ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών; Εάν μπορεί να επιβάλει μέτρα για να παραμένουν οι χώρες σε μεταρρυθμιστική τροχιά, τότε έχει καλώς. Αλλά εάν υπάρχει μόνον για να φέρει την κοινοτικοποίηση του χρέους, τότε αυτό δεν μας βοηθά».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ