weather-icon °C AΘΗΝΑ

Γερμανικές εκλογές: Ανησυχία στις Βρυξέλλες! “Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει”

Γερμανικές εκλογές: Ανησυχία στις Βρυξέλλες! “Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει”

“Παγωμάρα” στο Βερολίνο, “παγωμάρα” και στις Βρυξέλλες. Μπορεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, να έσπευσε να πανηγυρίσει, αλλά όλοι ξέρουν ότι οι γερμανικές εκλογές δεν ήταν αυτό που ονειρευόταν η Μέρκελ.

Η ανησυχία έχει να κάνει με το πως η Γερμανίδα καγκελάριος θα καταφέρει να χειριστεί αυτό που… έρχεται: έναν άβολο νέο κυβερνητικό συνασπισμό και τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού της ακροδεξιάς.

«Με την Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία παραμένει ο ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη», έγραψε στο Twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Είναι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του κόμματος της Μέρκελ.

Τα προβλήματα της Μέρκελ

Όσο κι αν θέλει ο Βέμπερ να δείχνει πως πανηγυρίζει, άλλο είναι το θέμα… Πηγή του ΕΛΚ προέβλεψε πως θα υπάρξουν πολλά προβλήματα. Η Μέρκελ θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τον «μεγάλο συνασπισμό» της με τους Σοσιαλδημοκράτες. Θα συνεργαστεί τους Πράσινους, οι θέσεις των οποίων κλίνουν στην κεντροαριστερά. Και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, “γεράκια” σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα.

«Τα πράγματα πήγαιναν πολύ ομαλά με τους σοσιαλδημοκράτες», ανέφερε η πηγή στο ΕΛΚ. «Τώρα δεν ξέρει κανένας τι θα γίνει», συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα σχηματιστεί το κυβερνητικό σχήμα που αποκαλείται «Τζαμάικα», από τα χρώματα των τριών κομμάτων, που αντιστοιχούν σε εκείνα της σημαίας της Τζαμάικας.

Ο Μάρτιν Ζελμάγερ, προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέβασε στο Twitter ένα σαφές μήνυμα: τρεις σημαίες… Αυτή της Τζαμάικας, πλαισιωμένη δεξιά και αριστερά της από σημαίες της ΕΕ. Μια αντανάκλαση των ελπίδων στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση της δέσμευσης του Βερολίνου στην Ευρώπη, που ορισμένοι όμως θεωρούν πως πλέον τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η ανησυχία των Βρυξελλών

Μια από τις πρώτες απώλειες της πολιτικής αδυναμίας της Μέρκελ ενδέχεται να είναι η προσπάθεια εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης στην ευρωζώνη. Αυτή για την οποία θα μιλήσει την Τρίτη (26.09.2017) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό το σχέδιο, όπως και οι προτάσεις που έκανε Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν θα συναντήσουν πλέον πολύ πιο ισχυρές αντιστάσεις από μέρους του Βερολίνου. Πολλοί δηλώνουν πως φοβούνται ότι η Γερμανία θα κληθεί να χρηματοδοτήσει στο μέλλον κι άλλα προγράμματα στήριξης κρατών.

Οι αντιστάσεις μπορεί να προέλθουν τόσο από τους συντηρητικούς της Μέρκελ. Έχουν θορυβηθεί από την ραγδαία αύξηση του ποσοστού της AfD στα δεξιά τους (σ.σ. η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι πλέον τρίτο κόμμα στην Μπούντεσταγκ).

Φοβούνται και από το FDP. Ο ηγέτης του οποίου Κρίστιαν Λίντνερ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο το Βερολίνο να πάρει μέρος στο σχέδιο η ευρωζώνη να αποκτήσει κοινό προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών.

Στον αέρα η νέα Ευρώπη

Ο επικεφαλής των φιλελεύθερων στο ΕΚ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί στη Γερμανία ένας κυβερνητικός συνασπισμός ο οποίος θα ταχθεί υπέρ της Ευρώπης και θα προωθήσει την περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ.

Ο επικεφαλής του FDP στο ΕΚ, ο Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι «ανοιχτόμυαλο» και «φιλοευρωπαϊκό».

Ο συμπρόεδρος των ευρωπαίων Πράσινων Ράινχαρτ Μπουτικόφερ τόνισε από την πλευρά του πως το κόμμα του θέλει να ενισχυθεί η Ε.Ε., «αξιοποιώντας το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει», με τη συμμετοχή «του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Βερολίνου».

Οι όροι που χρησιμοποίησε παραπέμπουν απευθείας στην ομιλία που εκφώνησε ο Γιούνκερ πριν από δέκα ημέρες. Τότε, διέβλεψε ότι τα αντιευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα βρίσκονται σε πτώση και προέτρεψε να προωθηθεί το ταχύτερο η βαθύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ.

Όμως ο Γκούντραμ Βολφ, ο Γερμανός διευθυντής του ινστιτούτου μελετών Bruegel, αμφισβητεί το σκεπτικό του Γιούνκερ. Προβλέπει δεξιά στροφή στη Γερμανία, λόγω της ανόδου της AfD και των αντιστάσεων από το FDP. Θα εμποδίσουν, θεωρεί, την πραγμάτωση των μεγαλεπήβολων οραμάτων του Μακρόν και του Γιούνκερ.

«Ο λαϊκισμός δεν είναι νεκρός σε καμιά περίπτωση», έγραψε ο Βολφ στο Twitter. «Η ομιλία του Γιούνκερ βασιζόταν σε μια εντελώς λάθος αποτίμηση της πραγματικότητας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM