Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Γερμανικές εκλογές – Αποτελέσματα: Τέταρτη θητεία για τη Μέρκελ [pics, vids]

Γερμανικές εκλογές – Αποτελέσματα: Τέταρτη θητεία για τη Μέρκελ [pics, vids]
Φωτογραφία Reuters

2005 – 2017. Η Άγκελα Μέρκελ οδεύει προς την τέταρτη θητεία της, μετά τα αποτελέσματα στις γερμανικές εκλογές.

Παρά τις μεγάλες απώλειες των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU στις φετινές γερμανικές εκλογές, η Άγκελα Μέρκελ βγήκε… ζωντανή.

γερμανικές εκλογές
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Έτσι, γίνεται μαζί με τον μέντορά της Χέλμουτ Κολ, ο οποίος ηγήθηκε της επανένωσης της Γερμανίας, και με τον Κόνραντ Αντενάουερ, ο οποίος ηγήθηκε της αναγέννησης της χώρας μετά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η τρίτη καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας που κερδίζει τέσσερις εθνικές εκλογές.

Το σκορ των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU, ανάμεσα στο 32,7% και 33,3%, σύμφωνα με τις προβλέψεις, είναι το χειρότερο που έχει καταγράψει ποτέ η γερμανική χριστιανοδημοκρατία. Μέχρι σήμερα, η χειρότερη εκλογική επίδοση καταγράφηκε το 2009 με 33,8%.

Κατά συνέπεια, η Άγκελα Μέρκελ απέτυχε στον στόχο που το κόμμα της είχε θέσει στις φετινές γερμανικές εκλογές, να φθάσει στο 40% τουλάχιστον.

Αυτό κινδυνεύει να τροφοδοτήσει στους κόλπους των CDU και CSU τις επικρίσεις για τον κεντρώο προσανατολισμό της πολιτικής της. Επίσης, αυτό θα περιπλέξει σοβαρά τις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Φωτογραφία Reuters

Οι πρώτες δηλώσεις Μέρκελ μετά τα exit polls

Στις πρώτες δηλώσεις της, μετά τα exit polls για τις γερμανικές εκλογές, η Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στις απώλειες και εξέφρασε τον προβληματισμό της για την είσοδο του ακροδεξιού AfD στη Βουλή.

«Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Ελπίζαμε σε καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι είχαμε μια δύσκολη περίοδο την προηγούμενη τετραετία. Έχουμε παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα. Έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και χωρίς εμάς δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση», είπε η Μέρκελ.

Και συνέχισε: «Για αυτό θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους που μας εμπιστεύθηκαν, όλους τους βοηθούς και την Νεολαία του κόμματος. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά.

Θέλω να προσθέσω ότι μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης, είναι επιτυχία ότι παραμένουμε πρώτη δύναμη. Το πρόβλημα είναι ότι το Afd μπαίνει στη Βουλή. Θα πρέπει να γίνει μια βαθιά ανάλυση, για να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις