Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Γερμανός υπουργός οικονομίας: Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για να αντέξουμε και χωρίς τη Ρωσία

Γερμανός υπουργός οικονομίας: Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για να αντέξουμε και χωρίς τη Ρωσία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Γερμανία θα μπορούσε -υπό προϋποθέσεις – να αντέξει ήδη από τον επόμενο χειμώνα ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Παράλληλα, ζήτησε από τους καταναλωτές να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, «ώστε να μην καταλήξουμε σε λύσεις έκτακτης ανάγκης».

«Η μικρότερη κατανάλωση είναι το Α και το Ω σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο», είπε ο κύριος Χάμπεκ στην «Wirtschaftswoche» και πρόσθεσε ότι, εφόσον στο τέλος του έτους έχει επιτευχθεί ο στόχος της αποθήκευσης, εφόσον δύο από τα τέσσερα πλωτά δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG έχουν συνδεθεί στο δίκτυο και παράλληλα έχει επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η χώρα θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να αντέξει ενδεχόμενη διακοπή της παροχής αερίου από τη Ρωσία.

Παρόλη πάντως την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών και την υποκατάσταση του 25% του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τα δεξαμενόπλοια LNG, ο υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε ότι μια διακοπή της παροχής θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες, καθώς οι τιμές θα αυξάνονταν και στο τέλος του χειμώνα οι αποθήκες θα ήταν άδειες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις