Κόσμος

Για απάτη κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές ο Αλεξέι Ναβάλνι

Προκαταρκτική εξέταση για την κατηγορία της «απάτης σε μεγάλη κλίμακα» ξεκίνησαν σήμερα οι ρωσικές αρχές σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι, του ηγέτη της αντιπολίτευσης ο οποίος από την πλευρά του έκανε λόγο για «υστερία» του Κρεμλίνου.

Στην ανακοίνωσή της η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή αναφέρει ότι ο Ναβάλνι φέρεται ότι δαπάνησε για προσωπικά έξοδά του 356 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 3,9 εκατομμύρια ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία) τα οποία προέρχονταν από δωρεές σε «πολλούς» μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Οι αρχές ανέφεραν κυρίως τις δωρεές προς το Ταμείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, το οποίο ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Ναβάλνι, καθώς και σε άλλες πέντε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των οποίων ο Ρώσος αντιφρονών είναι «ντε φάκτο διευθυντής».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο Ναβάλνι δαπάνησε το ποσό αυτό «για την αγορά προσωπικών αγαθών και υλικών, καθώς και για την πληρωμή δαπανών», συμπεριλαμβανομένων και των διακοπών του στο εξωτερικό.

Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών για αυτό το αδίκημα

«Θα έλεγε κανείς ότι ο Πούτιν έπαθε υστερική κρίση», αντέδρασε ο Ναβάλνι στον λογαριασμό του στο Twitter. Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να «αψηφήσουν» αυτή τη νέα έρευνα και να συνεχίσουν τις δωρεές προς τις οργανώσεις του.

Ο Ναβάλνι υποστήριξε ότι η υπόθεση αυτή σχετίζεται με τη φερόμενη δηλητηρίασή του στη Σιβηρία, στα τέλη Αυγούστου. Όπως λέει, έπεσε θύμα μιας επίθεσης με κάποιον νευροτοξικό παράγοντα, κατ’ εντολή του Κρεμλίνου.

Η Μόσχα λέει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι διαπράχθηκε ένα τέτοιο έγκλημα, μολονότι ο Ναβάλνι ασθένησε μέσα σε αεροσκάφος στη Σιβηρία, έπεσε σε κώμα και τα αποτελέσματα τριών ευρωπαϊκών εργαστηρίων δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε.

«Προσπαθούν να με στείλουν στη φυλακή επειδή δεν πέθανα και στη συνέχεια αναζήτησα τους δολοφόνους μου», πρόσθεσε ο Ναβάλνι.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ναβάλνι έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο συζητά τηλεφωνικά με ένα φερόμενο πράκτορα της FSB, υποδυόμενος έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο πράκτορας φέρεται να δηλώνει ότι οι ρωσικές υπηρεσίες όντως δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλλάζουν τα δεδομένα για την οικογένεια που ξεκληρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη – Τοξικό αέριο από απεντόμωση προκάλεσε τη δηλητηρίαση
Το θανατηφόρο εντομοκτόνο πέρασε από τον εξαερισμό στο μπάνιο - Συλλήψεις εργαζομένων - Διασωληνωμένος ο πατέρας, καμία επαφή με το περιβάλλον
Νεκρή η μητέρα και τα δύο της παιδιά - Χαροπαλεύει ο πατέρας
Σκάνδαλο στο ελίτ σχολείο της Κέιτ Μίντλετον: Απέλυσαν καθηγητή Φυσικής λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς» και βρέθηκε απαγχονισμένος
Ο 54χρονος Τζον Ράιτ καθηγητής δίδασκε στο Marlborough College επί μια δεκαετία – το ίδιο σχολείο στο οποίο φοίτησε η Κέιτ Μίντλετον από το 1996 έως το 2000
Marlborough College – το ιστορικό σχολείο όπου φοίτησε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον