Κόσμος

Γιαΐρ Λαπίντ: Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι εφικτή και απαραίτητη

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων.

Παράλληλα ο Γιαΐρ Λαπίντ τόνισε με νόημα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως «όλα τα πολιτικά συμφέροντα θα πρέπει να μπουν στην άκρη για τον λόγο αυτόν. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό»

«Το Ισραήλ χρειάζεται τη συμφωνία για τους ομήρους και καμιά πολιτική διαδικασία ούτε καμιά πολιτική αναταραχή δεν πρέπει να επηρεάσει τη συμφωνία για τους ομήρους. Οφείλουμε να τους γυρίσουμε πίσω στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τους ομήρους», τόνισε ο Λαπίντ. «Είναι εφικτή. Μπορούμε να συνάψουμε μια συμφωνία για τους ομήρους και οφείλουμε να το πράξουμε».

Ο Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός, επανέλαβε την υπόσχεσή του να μην επιδιώξει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Καταγγέλλοντας παράλληλα τη Χαμάς, ο Λαπίντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «θα πρέπει να κάνει περισσότερα» για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Μετά την ανακοίνωση την 1η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ ότι η Χαμάς σκότωσε έξι ομήρους, εκ των οποίων ένας ήταν Αμερικανός πολίτης, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέτεινε περαιτέρω τις προσπάθειές της για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, χωρίς επιτυχία επί του παρόντος.

Οι διαπραγματεύσεις των μεσολαβητριών χωρών – Ηνωμένες Πολιτείες, Αίγυπτος, Κατάρ – παραμένουν σε αδιέξοδο, ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται ότι δεν θέλουν μια συμφωνία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα δύο κύρια σημεία τριβής παραμένουν ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας και οι λεπτομέρειες που αφορούν την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων που κρατούνται στο Ισραήλ μετά τα νέα αιτήματα της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ενός διαδρόμου στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, κάτι στο οποίο το Κάιρο μεταξύ άλλων αντιτίθεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται μια νέα συμβιβαστική πρόταση «με στόχο να καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Συνεχίζουμε να συζητάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή, συγκεκριμένα με την Αίγυπτο και το Κατάρ, για αυτά που θα περιέχει η πρόταση», δήλωσε.

«Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι η πρόταση αυτή θα επιτρέψει στα μέρη να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ αλλάζει στάση για το σχέδιο των 28 σημείων για την Ουκρανία: «Δεν είναι η τελική μου πρόταση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως περιμένει απάντηση από το Κίεβο το αργότερο έως την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, ενώ θέλει να έχει υπογραφεί μνημόνιο ειρήνης μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ντόναλντ Τραμπ
Ουκρανία: Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί ότι το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ πρέπει να αναθεωρηθεί με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων
Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι η πρόταση της Ουάσινγκτον δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την Ευρώπη, η οποία διαθέτει κρίσιμους μοχλούς πίεσης στο ουκρανικό ζήτημα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ζελένσκι – «Υπογράψτε τώρα τη συμφωνία, η επόμενη θα είναι χειρότερη»
Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί σύντομα μια συμφωνία ειρήνης, παρά τις παραχωρήσεις που θεωρούνται απαράδεκτες από πολλούς Ευρωπαίους συμμάχους, γράφει ο Guardian
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι 22
Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Μερτς με Τραμπ – «Έκανα απολύτως σαφή τη θέση της Ευρώπης», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος
Σε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία, ο καγκελάριος της Γερμανίας επέμεινε προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ευρώπη είναι αναπόσπαστο μέρος οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Ουκρανία: Οι ΗΠΑ εντείνουν τις επαφές γύρω από το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ – Ο Αμερικανός υπουργός Στρατού έφθασε στη Γενεύη για τις συνομιλίες
Ο Αμερικανός υπουργός Στρατού, Ντάνιελ Ντρίσκολ, βρίσκεται ήδη στη Γενεύη, ενώ Ευρωπαίοι σύμβουλοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι καταφθάνουν στην Ελβετία για να εξετάσουν το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί η Ουάσινγκτον
Ο υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ντρίσκολ