Κόσμος

Γιαΐρ Λαπίντ: Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι εφικτή και απαραίτητη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων.

Παράλληλα ο Γιαΐρ Λαπίντ τόνισε με νόημα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως «όλα τα πολιτικά συμφέροντα θα πρέπει να μπουν στην άκρη για τον λόγο αυτόν. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό»

«Το Ισραήλ χρειάζεται τη συμφωνία για τους ομήρους και καμιά πολιτική διαδικασία ούτε καμιά πολιτική αναταραχή δεν πρέπει να επηρεάσει τη συμφωνία για τους ομήρους. Οφείλουμε να τους γυρίσουμε πίσω στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τους ομήρους», τόνισε ο Λαπίντ. «Είναι εφικτή. Μπορούμε να συνάψουμε μια συμφωνία για τους ομήρους και οφείλουμε να το πράξουμε».

Ο Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός, επανέλαβε την υπόσχεσή του να μην επιδιώξει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Καταγγέλλοντας παράλληλα τη Χαμάς, ο Λαπίντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «θα πρέπει να κάνει περισσότερα» για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Μετά την ανακοίνωση την 1η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ ότι η Χαμάς σκότωσε έξι ομήρους, εκ των οποίων ένας ήταν Αμερικανός πολίτης, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέτεινε περαιτέρω τις προσπάθειές της για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, χωρίς επιτυχία επί του παρόντος.

Οι διαπραγματεύσεις των μεσολαβητριών χωρών – Ηνωμένες Πολιτείες, Αίγυπτος, Κατάρ – παραμένουν σε αδιέξοδο, ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται ότι δεν θέλουν μια συμφωνία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα δύο κύρια σημεία τριβής παραμένουν ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας και οι λεπτομέρειες που αφορούν την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων που κρατούνται στο Ισραήλ μετά τα νέα αιτήματα της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ενός διαδρόμου στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, κάτι στο οποίο το Κάιρο μεταξύ άλλων αντιτίθεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται μια νέα συμβιβαστική πρόταση «με στόχο να καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Συνεχίζουμε να συζητάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή, συγκεκριμένα με την Αίγυπτο και το Κατάρ, για αυτά που θα περιέχει η πρόταση», δήλωσε.

«Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι η πρόταση αυτή θα επιτρέψει στα μέρη να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Αμερικανός πεζοναύτης κατηγορείται για την δολοφονία 39χρονης στην Οκινάουα – Διαδηλώσεις στο Τόκιο
20χρονος υποδεκανέας Ντέβιν Τζέικομπ Μπάλαρντ, φέρεται να σκότωσε την Άννα Γιαγκί σε ξενοδοχείο στη Νάχα - Διαδηλωτές καταγγέλλουν εγκλήματα Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα
Ιαπωνία
Bloomberg: Στον «πάγο» από το Eurogroup το αίτημα Ελλάδας και Ιταλίας για επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας λόγω της ενεργειακής κρίσης
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Βάλντις Ντομπρόβσκις ζητά δημοσιονομική σύνεση: «Θα εξετάσουμε πιο διεξοδικά τα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για μεγαλύτερη ευελιξία»
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία και την Παραγωγικότητα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, και ο Πιερ Γκραμένα, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο 5
Ένας «παλιός φίλος», μια σόμπα και ένα σαμοβάρι: Η φωτογραφία από τα γενέθλια του Πούτιν με τον πρώην Γερμανό καγκελάριο, Σρέντερ
Ο Πούτιν γιόρτασε τα γενέθλιά του με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατοικία του στη Μόσχα, ο πρώην καγκελάριος έφτασε στη Ρωσία για δουλειές που σχετίζονται με την αλυσίδα Globus
Πηγή φωτογραφιών: AFP
Ουκρανία: Στις ΗΠΑ οι διαπραγματευτές του Ζελένσκι για συνομιλίες με τους απεσταλμένους Τραμπ – Στόχος ο τερματισμός του πολέμου με τη Ρωσία
Διήμερες επαφές στο Μαϊάμι, την ώρα που η Μόσχα απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα και στη θάλασσα
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Τραμπ βράβευσε τον Μασκ με το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών: «Τιτάνας της βιομηχανίας, είναι ο Έντισον της εποχής μας»
Με θερμά λόγια τίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, παρά την απομάκρυνσή τους τελευταίους μήνες - Βραβεύσεις και για κορυφαία στελέχη των Google, Nvidia, AMD, Dell και Microsoft
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ