Κόσμος

Γιαΐρ Λαπίντ: Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι εφικτή και απαραίτητη

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ να επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων.

Παράλληλα ο Γιαΐρ Λαπίντ τόνισε με νόημα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως «όλα τα πολιτικά συμφέροντα θα πρέπει να μπουν στην άκρη για τον λόγο αυτόν. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό»

«Το Ισραήλ χρειάζεται τη συμφωνία για τους ομήρους και καμιά πολιτική διαδικασία ούτε καμιά πολιτική αναταραχή δεν πρέπει να επηρεάσει τη συμφωνία για τους ομήρους. Οφείλουμε να τους γυρίσουμε πίσω στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για τους ομήρους», τόνισε ο Λαπίντ. «Είναι εφικτή. Μπορούμε να συνάψουμε μια συμφωνία για τους ομήρους και οφείλουμε να το πράξουμε».

Ο Λαπίντ, πρώην πρωθυπουργός, επανέλαβε την υπόσχεσή του να μην επιδιώξει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Καταγγέλλοντας παράλληλα τη Χαμάς, ο Λαπίντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου «θα πρέπει να κάνει περισσότερα» για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Μετά την ανακοίνωση την 1η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ ότι η Χαμάς σκότωσε έξι ομήρους, εκ των οποίων ένας ήταν Αμερικανός πολίτης, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέτεινε περαιτέρω τις προσπάθειές της για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, χωρίς επιτυχία επί του παρόντος.

Οι διαπραγματεύσεις των μεσολαβητριών χωρών – Ηνωμένες Πολιτείες, Αίγυπτος, Κατάρ – παραμένουν σε αδιέξοδο, ενώ Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται ότι δεν θέλουν μια συμφωνία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα δύο κύρια σημεία τριβής παραμένουν ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας και οι λεπτομέρειες που αφορούν την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων που κρατούνται στο Ισραήλ μετά τα νέα αιτήματα της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ενός διαδρόμου στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, κάτι στο οποίο το Κάιρο μεταξύ άλλων αντιτίθεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται μια νέα συμβιβαστική πρόταση «με στόχο να καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Συνεχίζουμε να συζητάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή, συγκεκριμένα με την Αίγυπτο και το Κατάρ, για αυτά που θα περιέχει η πρόταση», δήλωσε.

«Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ότι η πρόταση αυτή θα επιτρέψει στα μέρη να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι, φιλοξένησε εκδήλωση για τα 205 χρόνια από την Ελληνική Ανεξαρτησία - «Ζήτω η Ελλάδα», είπε
Ο δήμαρχος απέτισε φόρο τιμής σε Ελληνοαμερικανούς Νεοϋορκέζους που υπηρετούν την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού του NYPD Αναστάσιου Σάκου, ο οποίος σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος
Ο Μαμντανί στη δεξίωση
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ