Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Γιασάρ Γκιουλέρ: Στην Τουρκία σύντομα ο Δένδιας – Τα F-16 δεν έχουν σχέση με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Γιασάρ Γκιουλέρ: Στην Τουρκία σύντομα ο Δένδιας – Τα F-16 δεν έχουν σχέση με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στην Τουρκία θα είναι σύντομα ο Νίκος Δένδιας, όπως υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Παράλληλα ανέφερε πως ελπίζει σε θετικές εξελίξεις στο θέμα της απόκτησης και βελτίωσης F-16 από τις ΗΠΑ.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε πως ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί περιοχές που καταστράφηκαν από τους σεισμούς, ενώ αναφέρθηκε σε θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει τελευταία με την Ελλάδα.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην διαταραχθεί η θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με τη γειτονική μας Ελλάδα. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας συναντήθηκε επίσης με τον κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματά μας μπορούν να λυθούν στα πλαίσια καλών σχέσεων, καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου».

Σχετικά με την επίσκεψη Δένδια σημείωσε πως «για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης φυσικά θα ξεκινήσουν συναντήσεις. Ο κ. Δένδιας θέλει να έρθει στην Τουρκία, θα τον φιλοξενήσουμε, θέλει να δει τη ζώνη του σεισμού, θα του δείξουμε το επιτυχημένο έργο της πολιτείας μας στη σεισμογενή ζώνη. Γιατί μετά την καταστροφή του αιώνα, το σημείο που έφτασε με τον συντονισμό όλων των φορέων του κράτους μας είναι κάτι που ελάχιστες χώρες στον κόσμο μπορούν να πετύχουν. Μας προσκαλεί και θα δεχθούμε αυτή την πρόσκληση».

«Τα F-16 δεν συνδέονται με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

Ο Γκιουλέρ είπε πως το θέμα της απόκτησης-αναβάθμισης F-16 από τις ΗΠΑ δεν συνδέεται με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το θέμα.

«Λέμε λοιπόν ότι είναι κάτι που δεν έχει καμία σχέση. Δεν είναι σωστό να συμβιβάζεται αυτό το ζήτημα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η επαφή και ο συντονισμός μας συνεχίζεται. Ελπίζω ότι θα υπάρξουν θετικές, συγκεκριμένες εξελίξεις το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ανάμιξη της Τουρκίας στην Λιβύη ο Γκιουλέρ είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να βοηθήσειστη δημιουργία ενός ενιαίου λιβυκού στρατού που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Λιβύης.

«Υπήρξε μια πλημμύρα στα ανατολικά της Λιβύης και η Τουρκία ήταν η πρώτη που πήγε εκεί. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που είναι πιο κοντά τους. Μας πήγαν πίσω. Όλοι είδαν πόσο ρεαλιστική είναι η υπόσχεση της Τουρκίας ότι «θα βοηθήσουμε όλους όσους χρειάζονται βοήθεια» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις