Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε… πέρα δικηγόρο που διέσπειρε θεωρίες συνωμοσίας;

Ντόναλντ Τραμπ

Η απόφαση της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ να κάνει… πέρα την 65χρονη δικηγόρο Σίντι Πάουελ έχει δυο αναγνώσεις. Η Πάουελ ήταν μέλος της νομικής ομάδας του Αμερικανού προέδρου αλλά αυτό δεν τη σταματούσε από το να… διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας.

Μια απ’ αυτές ήταν πως ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον Τζο Μπάιντεν.

«Η Σίντνι Πάουελ ασκεί τη δικηγορία για δικό της λογαριασμό. Δεν είναι μέλος της ομάδας των νομικών συμβούλων του Τραμπ. Δεν είναι επίσης προσωπική δικηγόρος του προέδρου», υποστήριξη η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ σε ανακοίνωση.

Click4more ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η προσφυγή Τραμπ για την ακύρωση επιστολικών ψήφων στην Πενσιλβανία

Στ’ αλήθεια ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλει καμία σχέση με την Πάουελ και τις συνωμοσίες της ή μήπως την απομάκρυνε ώστε εκείνη να συνεχίσει να λέει όποια θεωρία θέλει (υπέρ του Τραπ πάντα) και κανείς να μη μπορεί να τη συνδέσει άμεσα με την εκστρατεία του;

Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριλάμβανε την Πάουελ στην «αληθινά σπουδαία» ομάδα των δικηγόρων του που προσπαθεί με σωρεία προσφυγών στη δικαιοσύνη να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι.

Η ομάδα των δικηγόρων έχει καταθέσει δεκάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον των αποτελεσμάτων σε πολιτείες-κλειδιά και διασπείρει αβάσιμους ισχυρισμούς περί «εκτεταμένης» νοθείας. Οι δικαστές έχουν ήδη απορρίψει πολλές από αυτές.

Σε δήλωσή της στο site του CBS News, η Σίντι Πάουελ, άλλοτε ομοσπονδιακή εισαγγελέας τόνισε: «Κατανοώ τη σημερινή ανακοίνωση. Θα συνεχίσω να εκπροσωπώ τον λαό (σ.σ. η Πάουελ χρησιμοποίησε το hashtag #WeThePeople) που ψήφισε υπέρ του Τραμπ και άλλων Ρεπουμπλικάνων και είδε να γίνεται μαζική κλοπή της ψήφου του μέσω της Dominion και της Smartmatic (σ.σ. εταιρείες οι οποίες προμήθευσαν συστήματα πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές). Θα καταθέσουμε προσφυγή σύντομα».


Η Σίντι Πάουελ πίσω από τον Ρούντι Τζουλιάνι – Φωτογραφία Reuters

«Νοθεία βιβλικών διαστάσεων»

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, η Πάουελ υποστήριξε, χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη, ότι ψήφοι υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια δόθηκαν στον Τζο Μπάιντεν μέσω ενός περίπλοκου τεχνάσματος στα συστήματα πληροφορικής, μεταξύ άλλων αστήρικτων ισχυρισμών. Υποστήριξε επίσης ότι ο Τραμπ κατήγαγε νίκη στις εκλογές «με μεγάλη διαφορά».

Η Πάουελ πρόβαλε κι άλλους δραματικούς ισχυρισμούς, όπως ότι έχει στοιχεία για νοθεία «βιβλικών» διαστάσεων σε βάρος του Τραμπ στην Τζόρτζια υποσχόμενη ότι θα «ανατινάξει» το αποτέλεσμα σε αυτή την πολιτεία. Κατηγόρησε μάλιστα τον (Ρεπουμπλικάνο) κυβερνήτη της Μπράιαν Κεμπ πως «συνωμότησε» εναντίον του Τραμπ.

Click4more Το Twitter παραδίδει στις 20 Ιανουαρίου τον λογαριασμό @POTUS στον Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, πολλές περισσότερες από τις 270 που χρειαζόταν για να επικρατήσει. Κέρδισε επίσης τη λαϊκή ψήφο, η οποία πάντως με δεδομένο το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι απλά δείκτης δημοφιλίας, δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα, εξασφαλίζοντας 79,7 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 73,7 εκατ. υπέρ του νυν προέδρου.

Και ο Τραμπ το χαβά του

Και ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αρχίσει να φτιάχνει την κυβέρνησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να κάνει προσφυγές και εφέσεις. Η τελευταία έγινε κατά ενός τμήματος της δικαστικής απόφασης, που άνοιξε το δρόμο στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν.

Καταθέτοντας τα δικαστικά έγγραφα, η εκστρατεία επανεκλογής ζήτησε από εφετείο να εξετάσει μία απόφαση που έλαβε ο δικαστής Μάθιου Μπραν. Η εκστρατεία επανεκλογής του Τραμπ είχε καταθέσει δικαστική αγωγή νωρίτερα μέσα στο μήνα, ζητώντας από τον Μπραν να εμποδίσει την αναφερόμενη πολιτεία να επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η απόφαση του Μπραν έγινε γνωστή το Σάββατο. Ο δικαστής αποφάνθηκε πως η υπόθεση είναι βασισμένη σε «αστήρικτα νομικά επιχειρήματα» και «αναπόδεικτες κατηγορίες».

Προκειμένου ο Τραμπ να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα για ανατροπή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο ίδιος χρειάζεται την αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος στην Πενσιλβάνια, η οποία αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμά της.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις