Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γιατί “σκοτώνεται” ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης στο Twitter με τους… Τραμπ;

Τραμπ
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η “σύγκρουση” του δημάρχου της Νέας Υόρκης με την οικογένεια του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, αποτελεί προάγγελος της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της χώρας;

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο έχει εμπλακεί εδώ και δύο ημέρες σε μια “μάχη αναρτήσεων” στο Twitter με τους υιούς Τραμπ, ένα γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι σκοπεύει να ανακοινώσει πολύ σύντομα ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο… σκοτωμός του Ντε Μπλάζιο με τους υιούς Τραμπ

Οι “εχθροπραξίες” ξεκίνησαν την Δευτέρα με τον Έρικ Τραμπ, τον έναν από τους δύο ενήλικους γιους του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έμεινε στη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται την οικογενειακή επιχείρηση, τον Οργανισμό Τραμπ. Ο ντε Μπλάζιο, που είναι δήμαρχος από το 2014, οργάνωσε μια κινητοποίηση υποστηρικτών του έξω από τον Πύργο Τραμπ, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, για να καταγγείλει τις εκπομπές καυσαερίων από αυτόν τον ουρανοξύστη, ο οποίος συμβολίζει το απόγειο της καριέρας του Ντόναλντ Tραμπ στον κτηματομεσιτικό τομέα. Απείλησε μάλιστα ότι θα επιβάλει πρόστιμα ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο ενός νέου δημοτικού κανονισμού που υποχρεώνει τα μεγάλα κτίρια να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Ο Έρικ Τραμπ απάντησε με μια ομοβροντία τεσσάρων τουίτ, χαρακτηρίζοντας την επίθεση εναντίον του Οργανισμού Τραμπ από τον δήμαρχο “κατάχρηση εξουσίας”. Με τη σειρά του, ο ντε Μπλάζιο κατηγόρησε τον Έρικ Τραμπ και την οικογένειά του ότι φοροδιαφεύγουν και ότι καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους “εδώ και δεκαετίες”. Στην ανταπάντησή του, ο Έρικ Τραμπ έγραψε ότι ο δήμαρχος καταστρέφει τη Νέα Υόρκη και ωθεί “αριθμό ρεκόρ” των κατοίκων της να την εγκαταλείψουν.

Ο έτερος υιός Τραμπ, ο Ντον Τζούνιορ, που είναι και αυτός ενθουσιώδης χρήστης του Twitter όπως ο πατέρας του, έσπευσε να στηρίξει τον αδελφό του. Το ίδιο έκανε και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ο νυν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου. Και το βράδυ της Τρίτης, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ότι στηρίζει σαφώς τα παιδιά του, καθώς ανάρτησε ένα από τα μηνύματα του Έρικ.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι αυτή η δημόσια διαμάχη με την οικογένεια Τραμπ βοηθά τον δήμαρχο να κερδίσει σε αναγνωρισιμότητα, καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει μέχρι την Παρασκευή αν θα προστεθεί και το δικό του όνομα στη μακρά λίστα των υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος. Πολλά μμε εικάζουν ότι ο 58χρονος ντε Μπλάζιο θα ανακοινώσει αύριο την υποψηφιότητά του, στα εγκαίνια ενός νέου μουσείου στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν του δίνουν πολλές πιθανότητες, ακόμη και στην ίδια την πόλη του. Η πιο πρόσφατη, στις αρχές Απριλίου, έδειξε ότι τρεις στους τέσσερις Νεοϋορκέζους δεν θα ήθελαν να διεκδικήσει την προεδρία ο δήμαρχός τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις