Κόσμος

Γιαχία Σινουάρ: Αναφορές ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές κάνουν λόγο για πλήγμα του Ισραήλ σήμερα (17.10.2024) στην Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση έγινε από επίγειες επίλεκτες δυνάμεις του Ισραήλ που έκαναν έφοδο και σκότωσαν τρία υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. 

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα, σε συνεργασία με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) για την εξακρίβωση των πληροφοριών σχετικά με τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ.

Οι New York Times μεταδίδουν ότι ένα από τα τρία πτώματα βρίσκεται στα εργαστήρια των IDF και ερευνάται με την μέθοδο του DNA για την ταυτοποίηση του Γιαχία Σινουάρ. Από την πλευρά του, το ισραηλινό κανάλι «11» επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο ασφαλείας του Ισραήλ, μετέδωσε ότι το πτώμα που εξετάζεται, πιστεύεται ότι ανήκει στον Γιαχία Σινουάρ. 

 

 

Την τελευταία ώρα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φωτογραφίες, που φέρεται να απεικονίζουν τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς, με θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι, τις οποίες μάλιστα αναπαρήγαγαν και μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ. Ωστόσο στη συνέχεια οι εικόνες αυτές «κατέβηκαν» λόγω άνωθεν εντολής.

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα (17.10.2024) λίγο μετά τις 2 μ.μ ότι «μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν στοχευμένη επίθεση σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου στην Ράφα, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση, με την συμμετοχή δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ».

 

Το «προφίλ» του ηγέτη της Χαμάς

Ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε ως νέος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

Εκλεγείς τον Φεβρουάριο του 2017 στην ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ είναι μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής. Εξήντα ενός ετών, πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννήθηκε στη Χαν Γιούνις, μια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση). Στη συνέχεια ίδρυσε τη Majd, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς.

Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δύο εργάτες βρέθηκαν ζωντανοί στο Νεπάλ 9 ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες - Η στιγμή που ανασύρονται από την υπόγεια σήραγγα
Η κατάρευση του παγετώνα ενδέχεται να παγίδευσε τουλάχιστον 900 ανθρώπους σε σήραγγες που συνδέονται με έξι υδροηλεκτρικά έργα κατά μήκος του ποταμού
νεπαλ
Λίντσεϊ Κλάνσι: Δεν συμφωνούν οι ένορκοι για τη μητέρα που κατηγορείται ότι σκότωσε τα 3 παιδιά της – «Ένας δεν ακολουθεί τον νόμο»
Οι 12 ένορκοι, εννέα γυναίκες και τρεις άνδρες, έχουν ήδη συμπληρώσει περίπου 35 ώρες διαβουλεύσεων μετά από σχεδόν έξι εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας
Η Λίντσει Κλάνσι
Όταν η Γκλόρια Στάινεμ έγινε κρυφό «κουνελάκι» του Playboy και πόζαρε ως σερβιτόρα κοκτέιλ
Η Στάινεμ μπήκε με ψεύτικη ταυτότητα στην έπαυλη του Χιου Χέφνερ - Το «A Bunny’s Tale» έγινε ένα από τα πιο γνωστά δημοσιογραφικά ρεπορτάζ της πρώιμης καριέρας της και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1985, με την Κίρστι Άλεϊ στον ρόλο της Στάινεμ
Unspecified - 1985: (L-R) Kirstie Alley, Gloria Steinem, behind the scenes, making of the ABC tv movie 'A Bunny's Tale', about the Playboy Club and Playboy Bunnies. (Photo by Donna Svennevik
Ο Τραμπ τα έβαλε ξανά με την Ευρώπη για Ιράν και μεταναστευτικό: «Έσωσα τη Βρετανία από ιρανική επίθεση με πυρηνικά»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε ξανά τη Βρετανία για τη μη εμπλοκή της στον πόλεμο με το Ιράν και επέκρινε τόσο το Παρίσι όσο και το Λονδίνο για τις μεταναστευτικές ροές
Ντόναλντ Τραμπ 5