Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιορτή του πατέρα: Η Google τιμάει τους μπαμπάδες με ένα Doodle

Γιορτή του πατέρα: Η Google τιμάει τους μπαμπάδες με ένα Doodle

Γιορτή του πατέρα: Οι περισσότεροι από μας μπορεί να ξέρουν την γιορτή της μητέρας, ωστόσο, όσο και ακούγεται παράξενο, υπάρχει και η γιορτή για τον πατέρα ή παγκόσμια ημέρα του πατέρα. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ο πατέρας γεννά, ενώ η μητέρα τίκτει.

Η συγκεκριμένη γιορτή τιμά τους πατρικούς δεσμούς και γενικά την επιρροή των πατέρων στην κοινωνία, γι αυτό το λόγο τιμώνται και ο παππούς, ή ο προπάππους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει, καθώς Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα ονομάζεται η ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.

Στην Ελλάδα, η γιορτή καθιερώθηκε από τους διαζευγμένους μπαμπάδες του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έγινε στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από μια Αμερικανίδα, τη Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να τιμήσει τη μνήμη των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Η γιορτή εορτάζεται στην Αυστραλία την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου ενώ η Εκκλησία το γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή τον Ιούνιο). Στην Ευρώπη έπαψε να είναι «ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» (fête des pères) με αρχή από τη Γερμανία που συνδεόταν άμεσα με την οικογενειακή έξοδο, τη γιορτή της μπύρας, κτλ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε