Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Γιοσιχίντε Σούγκα: Γιος φραουλοπαραγωγού και κάτοχος μαύρης ζώνης ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Γιοσιχίντε Σούγκα: Γιος φραουλοπαραγωγού και κάτοχος μαύρης ζώνης ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές, εξελέγη πρόεδρος στο κυβερνών κόμμα και πλέον ετοιμάζεται να εκλεγεί και πρωθυπουργός στην Ιαπωνία. Χρόνια σύμμαχος και συνεργάτης του απερχόμενου πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε.

Με ευρεία πλειοψηφία, ο Γιοσιχίντε Σούγκα εξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και πλέον περιμένει την ψηφοφορία στη Βουλή για να γίνει και πρωθυπουργός. Η Ιαπωνία αλλάζει πρωθυπουργό γιατί ο Σίνζο Άμπε παραιτήθηκε εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Click4more Ο Γιοσιχίντε Σούγκα διάδοχος του Σίνζο Άμπε – Αναλαμβάνει πρωθυπουργός

Ο 71χρονος Σούγκα δεσμεύτηκε να συνεχίσει την πολιτική του Άμπε, περιλαμβανομένης της διάσημης οικονομικής του πολιτικής, γνωστής ως “Abenomics”, αλλά πρώτα θα πρέπει να διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού και τις αρνητικές οικονομικές της επιπτώσεις.

Ο Σούγκα υπήρξε ένας χαμηλών τόνων βουλευτής στην Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι που ο Άμπε τον όρισε κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Δεκέμβριο του 2012, αξίωμα που επισήμως είναι γνωστό ως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου.

Μόνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τάρο Άσο και ο Σούγκα έχουν διατηρήσει ο καθένας την θέση του από τότε που ανέλαβε ο Άμπε την ηγεσία της χώρας.

Σε αντίθεση με πολλούς προβεβλημένους βουλευτές του LDP, ο Σούγκα δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια. Είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο καράτε και κάθε πρωί κάνει 100 κοιλιακούς για να κρατιέται σε φόρμα.

Είναι ο μεγαλύτερος γιος ενός παραγωγού φράουλας στη βόρεια περιφέρεια Ακίτα. Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο και επειδή δεν ήθελε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, μετακόμισε στο Τόκιο και έπιασε δουλειά σε μια εταιρεία χαρτοκιβωτίων.

Αργότερα μπήκε στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, Χοσέι, όπου σπούδασε Νομική ενώ πλήρωνε ο ίδιος τα δίδακτρα της σχολής του.

Στα 26 του χρόνια ο Σούγκα αποφάσισε να αφοσιωθεί στην πολιτική και ξεκίνησε να εργάζεται ως σύμβουλος του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Χικοσαμπούρο Οκονόγκι, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Κατασκευών και Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Το 1987, ο Σούγκα εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Γιοκοχάμα και εξέτισε δύο θητείες.

Τον Απρίλιο του 2019, ενόψει της ενθρόνισης του νέου αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, ο Σούγκα βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος καθώς ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρολο στην ανακοίνωση του ονόματος της νέας αυτοκρατορικής περιόδου, της “Ρέιουα”, κρατώντας έναν πίνακα, όπου αναγραφόταν αυτό.

Ο Σούγκα έχει επίσης διατελέσει υπουργός αρμόδιος για το ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Οκινάουα και του ζητήματος των Ιαπώνων υπηκόων που είχαν απαχθεί από τη Βόρεια Κορέα την περίοδο των 70 και 80. Ωστόσο, μικρή πρόοδος έχει επιτευχθεί και για τα δύο ζητήματα υπό την διακυβέρνηση Άμπε. Όπως και ο Άμπε, ο Σούγκα έχει εκφράσει την λύπη του που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιλύσει το ζήτημα των απαγωγών.

Ο Σούγκα, ο οποίος δεν έχει διπλωματικό ή οικονομικό υπόβαθρο, δήλωσε ότι ο φόρος κατανάλωσης “θα πρέπει να αυξηθεί” παρότι η κυβέρνηση του Άμπε τον διπλασίασε στο 10%. Στη συνέχεια όμως υπογράμμισε ότι δεν θα το πράξει αυτό μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο Σούγκα, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά το 1996, ξεχώρισε ως υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Άμπε, από το 2006 ως το 2007.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις