Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα διάδοχος του Σίνζο Άμπε – Αναλαμβάνει πρωθυπουργός

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα διάδοχος του Σίνζο Άμπε – Αναλαμβάνει πρωθυπουργός

Ένας σύμμαχος του απερχόμενου πρωθυπουργού έρχεται να τον διαδεχτεί πρώτα στο κόμμα και μετά στην… πρωθυπουργία. Ο Σίνζο Άμπε παραιτήθηκε πριν από μερικές μέρες και τα επόμενα 24ωρα η Ιαπωνία θα έχει νέο πρωθυπουργό: τον Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο Σούγκα εξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), διαδεχόμενος στον Σίνζο Άμπε. Η εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος  του ανοίγει τον δρόμο για να αναλάβει και την πρωθυπουργία στην Ιαπωνία. Αυτό θα γίνει ύστερα από ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα.

Ο 71χρονος Σούγκα, ο οποίος υπηρέτησε την ιαπωνική κυβέρνηση από τη θέση του πανίσχυρου γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της σχεδόν 9ετούς θητείας του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει την συνταγή του προκατόχου του, τη λεγόμενη Abenomics, όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, τις κυβερνητικές δαπάνες και τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα ακολουθήσει μια διπλωματική γραμμή που θα επικεντρωθεί στην συμμαχία για την ασφάλεια ΗΠΑ-Ιαπωνίας.

Ο Σούγκα εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία (377 ψήφοι) έναντι των δύο αντιπάλων του για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα (89 ψήφοι) και του πρώην υπουργού Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα (68 ψήφοι).

Η εκλογή του στην ηγεσία του LDP ανοίγει τον δρόμο για να διαδεχθεί τον Σίνζο Άμπε στην πρωθυπουργία σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που αναμένεται να γίνει αυτήν την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία για λόγους υγείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις