Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Γιούνκερ: Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα αυτοκίνητα, η ΕΕ θα απαντήσει!

Γιούνκερ: Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στα αυτοκίνητα, η ΕΕ θα απαντήσει!

Ανεβαίνουν πάλι οι τόνοι για τους δασμούς. Η δήλωση Τραμπ και η αντίδραση Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως ελπίζει ότι θα επικρατήσει η “συμφωνία εκεχειρίας” του Ιουλίου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προβλέπει αποφυγή της επιβολής δασμών στα αυτοκίνητα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι αν οι ΗΠΑ αλλάξουν πορεία, η ΕΕ θα επιβάλλει τους δικούς της δασμούς.

Ο Γιούνκερ δήλωσε σήμερα στο γερμανικό δίκτυο ZDF ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να καθορίσει τις εμπορικές της πολιτικές. Αν η Ουάσινγκτον παραβιάσει την συμφωνία και επιβάλλει δασμούς στα αυτοκίνητα, υπογράμμισε επίσης, “τότε θα το κάνουμε και εμείς αυτό”.

Τραμπ: “Η ΕΕ είναι σχεδόν τόσο κακή όσο η Κίνα”

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την προσφορά της ΕΕ να εξαλειφθούν εντελώς οι δασμοί στα αυτοκίνητα, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή», και υποστήριξε ότι η εμπορική πολιτική των Βρυξελλών είναι «σχεδόν όσο κακή όσο αυτή της Κίνας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο Τραμπ συμφώνησε τον Ιούλιο να απόσχει από την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ενόσω τα δύο μέρη προσπαθούν να άρουν άλλα εμπόδια στο διμερές εμπόριο, απόφαση που περιγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια σημαντική παραχώρηση από μέρους της Ουάσινγκτον.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Τραμπ δήλωσε για την πρόταση ναμηδενιστούν οι δασμοί στα αυτοκίνητα ότι «δεν επαρκεί», διότι «οι καταναλωτικές τους συνήθειες (σ.σ. των ευρωπαίων) είναι να αγοράζουν τα δικά τους αυτοκίνητα, όχι τα δικά μας». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδόν εξίσου κακή με την Κίνα, απλά μικρότερη», πέταξε εξάλλου ο ρεπουμπλικάνος.

«Βαθιές διαφωνίες»

Η εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσον αφορά τους δασμούς δεν έχει αναιρέσει τις «βαθιές διαφωνίες» των δύο πλευρών ως προς την εμπορική πολιτική, τόνισε την Πέμπτη η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, η επίτροπος Εμπορίου Μάλμστρεμ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας των οποίων θα ηγηθούν η ίδια και ο Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και θα εξετάσει το πώς μπορεί να απαλειφθούν οι δασμοί σε βιομηχανικά αγαθά εκατέρωθεν.

«Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς οτιδήποτε, έχουμε μια ομάδα εργασίας. Έχουμε βαθιές διαφωνίες με τις ΗΠΑ όσον αφορά την εμπορική πολιτική», τόνισε η Μάλμστρεμ.

Πολλά μέλη του ΕΚ είχαν ασκήσει οξύτατη κριτική στην πρόταση να συναφθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), οι διαπραγματεύσεις για την οποία όμως ανεστάλησαν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις