Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιούνκερ σε Τουρκία: Ένταξη γιόκ! Μη μας αποκαλείτε φασίστες και ναζί

Γιούνκερ - Ελλάδα

Ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία επεφύλασσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. “Ξεχάστε την ένταξη”!

Η Τουρκία θα πρέπει να ξεχάσει το ενδεχόμενο ένταξής της στην Ε.Ε. στο άμεσο μέλλον, διεμήνυσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ε.Ε.

Η αναφορά του προέδρου της Κομισιόν στην Τουρκία ήρθε ενώ μιλούσε για το κράτος δικαίου που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της.

Για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, «πρέπει το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη και οι θεμελιώδεις αξίες να τηρούνται», είπε ο Γιούνκερ.

«Αυτό αποκλείει μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.

Εκτίμησε δε πως η χώρα «εδώ και κάποιο καιρό (..) απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τεράστια βήματα».

Αν και δεν κατονόμασε τον Ερντογάν, είχε ένα… καρφί για τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Μίλησε για κάποιους που θέλουν να τερματίσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας απλά για να ρίξουν το φταίξιμο στην Ε.Ε.

«Έχω μερικές φορές την εντύπωση πως ορισμένοι στην Τουρκία θέλουν να κόψουν τις γέφυρες ώστε αργότερα να κατηγορήσουν την ΕΕ για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εδώ σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις»

Στην Ευρώπη, ο νόμος προστατεύεται από ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα.

«Το να είσαι μέρος μιας ένωσης που βασίζεται στο κράτος δικαίου, σημαίνει να σέβεσαι τις δικαστικές αποφάσεις», τόνισε ο Γιούνκερ.

«Τα κράτη μέλη έχουν δώσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τις εξουσίες να παίρνουν τις τελικές αποφάσεις και αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές σε κάθε περίπτωση.

Το να μη γίνονται σεβαστές και υπονομεύοντας τα εθνικά δικαστικά συστήματα σημαίνει πως κλέβεις τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Στην Ε.Ε. το κράτος δικαίου δεν είναι επιλογή, είναι καθήκον.

Η Ένωση μας δεν είναι κράτος αλλά διακατέχεται από το κράτος δικαίου.

Και αυτό αποκλείει την ένταξη της Τουρκίας στο άμεσο μέλλον.

Οι συμβιβασμοί είναι τέχνη, ένας τρόπος να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας. Άνθρωποι που αγωνίζονται με συμβιβασμούς, αγωνίζονται για τη δημοκρατία και αγωνίζονται για την Ευρώπη», είπε ο Γιούνκερ.

Όσο μας λέτε φασίστες και ναζί…

Πέρα από τον «πάγο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Γιούνκερ είχε κι άλλο καρφί για τον Ερντογάν. Πάλι χωρίς να τον κατονομάσει.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από την Τουρκία να αφήσει ελεύθερους τους δημοσιογράφους που κρατά και να σταματήσει να βρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους Τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας.

Σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», τόνισε.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα τείνει πάντα το χέρι προς τους τουρκικό λαό, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

170 στις τουρκικές φυλακές

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα P24, που ειδικεύεται στην ελευθερία του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι είναι μακράν η μεγαλύτερη ομάδα, όμως κρατούνται και ξένοι συνάδελφοί τους.

Ο γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ κρατείται από τον Φεβρουάριο και ο Λου Μπιρό, ένας νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος, από τα τέλη Ιουλίου.

Η Τουρκία κατέχει την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου το 2017 που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

«Η θέση των δημοσιογράφων είναι στη σύνταξη, εκεί όπου κυριαρχεί η ελευθερία της έκφρασης, η θέση τους δεν είναι στις φυλακές», επέμεινε ο Γιούνκερ.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις