Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Γιούρι Ντμίτριεφ: Ποινή φυλάκισης του Ρώσου ιστορικού για σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του

Γιούρι Ντμίτριεφ: Ποινή φυλάκισης του Ρώσου ιστορικού για σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του
ΑΠΕ ΜΠΕ Αρχείο

Ποινή φυλάκισης 3,5 στον Γιούρι Ντμίτριεφ επέβαλε ρωσικό δικαστήριο, έπειτα από δίκη η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IFAX την Τετάρτη (22.07.2020).

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ, γνωστός για τις έρευνές του για τους αγνοούμενους της σταλινικής τρομοκρατίας, αντιμετώπιζε κατηγορίες για “σεξουαλική κακοποίηση”. Οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν κατασκευασμένες κατηγορίες και στημένη δίκη με στόχο των εκφοβισμό και την φίμωσή του.

Ο 64χρονος Ντμίτριεφ έχει περάσει τρεις δεκαετίες καταρτίζοντας την λίστα των 40.000 ονομάτων των ανθρώπων που εκτοπίσθηκαν και εκτελέσθηκαν υπό το καθεστώς του Στάλιν στην Καρελία, ρωσική περιοχή στα σύνορα με την Φινλανδία.

Επικεφαλής του τοπικού τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, που ειδικεύεται στην τεκμηρίωση των σοβιετικών εγκλημάτων, συνελήφθη για πρώτη φορά το 2016 κατηγορούμενος για λήψη “πορνογραφικών” φωτογραφιών της υιοθετημένης κόρης του.

Ο Γιούρι Ντμίτριεφ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες τον Απρίλιο του 2018, γεγονός πολύ σπάνιο στα ρωσικά δικαστικά χρονικά. Όμως, το ανώτατο δικαστήριο της Καρελίας άσκησε έφεση στην απαλλακτική απόφαση δύο μήνες αργότερα και έδωσε εντολή για την διεξαγωγή δεύτερης δίκης, αυτή την φορά για “σεξουαλικού χαρακτήρα κακοποίηση ανηλίκου”.

Οι υποστηρικτές του δηλώνουν ότι η υπόθεση αποτελεί απόπειρα των ρωσικών αρχών να εκφοβίσουν και να φιμώσουν τον ιστορικό, οι έρευνες του οποίου αποτελούν παραφωνία για την επίσημη ρωσική γραμμή της αποκατάστασης των σοβιετικών εγκλημάτων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις