Κόσμος

Γιούτα: Xέρι-ρομπότ ξαναδίνει σε 32χρονο την αίσθηση της αφής!

Ξαναζεί σχεδόν φυσιολογικά ένας 32χρονος που είχε χάσει το χέρι του από τον αγκώνα και κάτω σε ατύχημα το 2002 στη Γιούτα των ΗΠΑ. Μπόρεσε να ανακτήσει την αίσθηση της αφής με τη βοήθεια ενός εγκεφαλικά ελεγχόμενου ρομποτικού πρόσθετου μέλους.

Ο Κίβεν Γουάλγκαμοτ από τη Γιούτα μπορεί πλέον να νιώσει 119 διαφορετικές αισθήσεις της αφής, να ξεχωρίσει εάν ένα αντικείμενο είναι απαλό ή τραχύ και μικρό ή μεγάλο χωρίς να το κοιτάει και έχει την ικανότητα να χειριστεί εύθραυστα αντικείμενα, όπως αυγά.

Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος από τους επιστήμονες, καθώς, πέραν του ότι του πρόσφεραν ένα μηχανικό χέρι, του επανέφεραν και την αίσθηση της αφής.

Εξηγεί, μάλιστα, πώς αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτή τη μελέτη λέγοντας ότι αν και ο ίδιος τα καταφέρνει σχετικά καλά στην καθημερινότητά του έχοντας μόνο ένα χέρι, έχει πολλούς φίλους με και τα δύο τους χέρια ακρωτηριασμένα.

“Το έκανα για αυτούς και για όσους ανθρώπους θα το χρειαστούν μελλοντικά”, δηλώνει ο ίδιος.

Η ανακάλυψη αυτή, από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γιούτα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science Robotics” και βασίστηκε στον εφοδιασμό του εγκεφάλου του Γουάλγκαμοτ με ηλεκτρικά σήματα παρόμοια με εκείνα που στέλνονται από τα νεύρα στα ανθρώπινα χέρια.

Ηλεκτρόδια εμφυτεύτηκαν στο κομμάτι του μπράτσου που είχε απομείνει επιτρέποντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και πρόσθετου χεριού. Το χέρι μπορεί να κινηθεί προς έξι κατευθύνσεις και είναι εξοπλισμένο με 19 αισθητήρες οι οποίοι ανιχνεύουν την αίσθηση της αφής και τη θέση στο χώρο.

Στο μέλλον οι ερευνητές φιλοδοξούν να αυξήσουν τις αισθητηριακές πληροφορίες που θα μπορεί να παρέχει αυτό το τεχνητό χέρι στον χρήστη του, ώστε να συμπεριληφθεί ο πόνος και η θερμοκρασία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία να αποδεχθεί σχέδιο που προβλέπει εδαφικές παραχωρήσεις για την λήξη του πολέμου
Oι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ένα πιθανό πλαίσιο ειρήνης θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη και να περιορίσει μέρος της στρατιωτικής της ισχύος
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανανεώθηκε πριν 7 λεπτά
«Η Ευρώπη χρειάζεται τακτικά πυρηνικά όπλα» δηλώνει ο πρόεδρος της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν
Απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Iskander που έχουν αναπτυχθεί στο Καλίνινγκραντ, ο Ρενέ Όμπερμαν εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μια κοινή ικανότητα πυρηνικής αποτροπής
Ο διευθυντής της Airbus, Ρενέ Όμπερμαν
Ουκρανία: Ο Αμερικανός μεσολαβητής Γουίτκοφ δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες Ζελένσκι – Ερντογάν στην Τουρκία
Οι ΗΠΑ διέψευσαν την παρουσία του Στιβ Γουίτκοφ την ώρα που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιχειρεί να επανεκκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία που έχει παραμείνει στάσιμη εδώ και μήνες
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν