Κόσμος

Γιοχάνες Χαν: Πιο τίμιο να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Να μπει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ζητά ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Έχει δε και μια πρόταση για τη σχέση των δυο.

«Μακροπρόθεσμα, θα ήταν πιο τίμιο η Τουρκία και η Ε.Ε. να ακολουθήσουν μια νέα κατεύθυνση και να τερματίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η εμμονή στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχισαν το 2005 και ακόμη συνεχίζονται, κλείνουν τον δρόμο προς αυτή που ο Χαν θεωρεί ότι θα ήταν μια «ρεαλιστική, στρατηγική εταιρική σχέση».

[read4more]

Ωστόσο ο Γιοχάνες Χαν σπεύδει να διευκρινίσει ότι επαφίεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα πάρουν. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ του επίσημου τερματισμού των διαπραγματεύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν περιέλθει de facto σε αδιέξοδο. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για την οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά το κράτος του δικαίου, τα δικαιώματα των πολιτών και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Ο Χαν υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι πρέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά καλεί αυτή να πάρει ρεαλιστική μορφή, εξηγώντας πως η σχέση αυτή πρέπει να είναι καλώς ορισμένη, να παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα των δύο πλευρών και τις επιλογές που έχει η Άγκυρα στη διάθεσή της.

Ο Χαν πρότεινε εξάλλου να αναβαθμιστεί η τελωνειακή ένωση που βρίσκεται πάντα σε ισχύ με την Τουρκία, κάτι που είχε απορρίψει η ΕΕ τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτό είναι το σχέδιο Τραμπ για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Τι κερδίζουν και τι χάνουν Κίεβο και Μόσχα
Το σχέδιο περιλαμβάνει εδαφικά και στρατιωτικά ζητήματα καθώς και οικονομικά μέτρα που έχουν στόχο την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και στην αποκατάσταση της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ 13
Αδιανόητη πρόκληση από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει «εχθρικές ενέργειες» της Αθήνας και προαναγγέλλει αντίδραση στη συμφωνία Μητσοτάκη–Ζελένσκι για κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα 52
Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ απορρίφθηκε ως «εντελώς παράλογο» από αξιωματούχους στο Κίεβο – Ο Ζελένσκι έτοιμος για διαπραγματεύσεις
Το Κίεβο επιβεβαιώνει ότι έλαβε το σχέδιο που προβλέπει μεγάλες εδαφικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις — μια πρόταση που πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «παράλογη» και «προκλητική»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι