Παρασκευή, 3 Μαΐ
23oC Αθήνα

Γιόζεφ Φριτζλ: Δεν θα μεταφερθεί σε κανονική φυλακή

Γιόζεφ Φριτζλ: Δεν θα μεταφερθεί σε κανονική φυλακή
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απόφαση να μεταφερθεί το «τέρας της Αυστρίας» Γιόζεφ Φριτζλ – ο οποίος κρατούσε την κόρη του αιχμάλωτη επί 24 χρόνια και την υπέβαλε σε χιλιάδες βιασμούς – σε κανονική φυλακή ανετράπη από αυστριακό δικαστήριο, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA, σύμφωνα με το Skynews, το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση, που είχε ληφθεί τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την οποία το «τέρας της Αυστρίας» που κρατούσε φυλακισμένη την κόρη του επί 24 ολόκληρα χρόνια σε ένα κρυφό κελάρι και από τους καθημερινούς βιασμούς της γεννήθηκαν 7 παιδιά, επρόκειτο να μεταφερθεί σε κανονική φυλακή. 

Η αρχική απόφαση είχε ληφθεί με το σκεπτικό ότι ο Φριτζλ «δεν αποτελούσε πλέον κίνδυνο».

Η απόφαση αυτή θα άνοιγε επίσης πιθανότατα το δρόμο για την αποφυλάκισή του και τη μεταφορά του σε οίκο ευγηρίας.

Ο Φριτζλ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 2009 για εγκλήματα όπως αιμομιξία, βιασμό και υποδούλωση – βρισκόταν σε ψυχιατρική κράτηση σε μονάδα υψηλής ασφαλείας στη φυλακή Stein της Αυστρίας. 

Οι αναφορές για πιθανή μεταφορά του σε γηροκομείο είχαν προκαλέσει την οργή του κόσμου.

Βίαζε την κόρη του και την κρατούσε αιχμάλωτη για 24 χρόνια

Ο 88χρονος Γιόζεφ Φριτζλ βίαζε την κόρη του και την κρατούσε αιχμάλωτη για 24 χρόνια. Έγινε πατέρας επτά παιδιών που γεννήθηκαν από τους βιασμούς.

Ήταν 28 Αυγούστου 1984, όταν ο Γιόζεφ Φριτζλ φώναξε τη 18χρονη τότε κόρη του Ελίζαμπεθ στο υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας στο Αμστέτεν της Αυστρίας, αφού είχε επιστρέψει από το σχολείο. Της είπε ότι χρειάζεται την βοήθειά της. 

Στη συνέχεια την αναισθητοποίησε με μια εμποτισμένη με αιθέρα πετσέτα και για τα επόμενα 24 χρόνια, η Ελίζαμπεθ θα βρισκόταν εκεί και θα έπεφτε θύμα βιασμού από τον ίδιο της τον πατέρα. 

Ο πατέρας της είπε ψέματα στη μητέρα της αλλά και στην αστυνομία, ότι η Ελίζαμπεθ το είχε σκάσει και πως είχε ενταχθεί σε μια αίρεση.

Η Ελίζαμπεθ γέννησε 7 παιδιά, ένα από τα οποία πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του. Τρία από τα παιδιά της τα μεγάλωσε η μητέρα της, την οποία είχε εξαπατήσει ο Γιόζεφ Φριτζλ, λέγοντάς της πως η κόρη τους, που είχε φύγει από το σπίτι, τα άφησε στην πόρτα τους, καθώς η ίδια δεν μπορούσε να τα φροντίσει.

Τα υπόλοιπα τρία παιδιά της Ελίζαμπεθ τα μεγάλωσε εκείνη, ενώ ήταν αιχμάλωτη στο κελάρι.

Σε ηλικία 42 ετών, στις 26 Απριλίου 2008 η Ελίζαμπεθ κατάφερε να δραπετεύσει, όταν ένα από τα παιδιά της έχασε τις αισθήσεις του και ο Τζόζεφ συμφώνησε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Η Ελίζαμπεθ μίλησε στο ιατρικό προσωπικό για τα όσα φρικτά είχε περάσει, και η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Γιόζεφ Φριτζλ, ο οποίος φυλακίστηκε τελικά ισόβια το 2009.

Η Ελίζαμπεθ απέκτησε νέο όνομα μετά τη δίκη του Τζόζεφ και θεσπίστηκαν αυστηροί νόμοι για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της. Ζει με τα έξι παιδιά της σε ένα μικροσκοπικό χωριό στην ύπαιθρο της Αυστρίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις