Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Γης μαδιάμ το Μπέρκλεϊ! Επεισόδια και ξύλο για τον ακροδεξιό Milo Yiannopoulos [pics, vids]

Γης μαδιάμ το Μπέρκλεϊ! Επεισόδια και ξύλο για τον ακροδεξιό Milo Yiannopoulos [pics, vids]

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν σε ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, όταν εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την προγραμματισμένη ομιλία του ακροδεξιού (ελληνικής καταγωγής) Milo Yiannopoulos. Φωτιές, επεισόδια, ένταση, ξύλο, αποκλεισμός του πανεπιστημίου έφεραν τελικά την ακύρωση της ομιλίας.

Ο Milo Yiannopoulos είναι υπεύθυνος του ακροδεξιού μέσου Breibart News, το οποίο ίδρυσε ο Στιβ Μπάνον, νυν σύμβουλος στρατηγικής και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός επίσης για τις ακροδεξιές του απόψεις.

Περισσότεροι από 1.500 φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο όπου επρόκειτο να γίνει η ομιλία του Γιαννόπουλου. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί αρκετή ώρα πριν από την ομιλία, είχαν στήσει οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και πετούσαν κροτίδες.

 

Protests erupt at UC Berkeley over a scheduled speech by Breitbart writer #MiloYiannopoulos. (video by @taka_the_brave)

A video posted by CNN (@cnn) on

 

 

 

 

 

 

Στα επεισόδια από μερίδα φοιτητών, η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών και άμεσα ο χώρος του πανεπιστημίου αποκλείστηκε. Video που έχει ανέβει στο youtube δείχνει πως μια γυναίκα, υποστηρίκτρια του Γιαννόπουλου δέχτηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού από διαδηλωτές και μάλιστα την ώρα που έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση και έλεγε πως βρισκόταν εκεί να για διαδηλώσει όπως κι άλλοι.

Σύμφωνα δε με τον Γιαννόπουλο, ένας οπαδός του Τραμπ που φορούσε καπέλο με το σύνθημα “Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά” (σ.σ. προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ), δέχτηκε κλωτσιές ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος.

Στους τοίχους και τα παράθυρα του πανεπιστημίου, οι διαδηλωτές έγραψαν συνθήματά κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των οποίων και το «Σκοτώστε τον Τραμπ».

Σύμφωνα με το CNN προκλήθηκαν ζημιές στους χώρους του πανεπιστημίου, έσπασαν παράθυρα ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για τουλάχιστον έναν τραυματία. Έτσι, η διοίκηση του πανεπιστημίου αναγκάστηκε να ακυρώσει την ομιλία και σε ανακοίνωσή της καταδίκασε τα επεισόδια τονίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές επισκιάζουν τις προσπάθειες για ουσιαστική διαμαρτυρία κατά του ομιλητή.

Ο ίδιος ο Γιαννόπουλος, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, υποστήριξε ότι τον φυγάδευσαν μετά γιατί «βίαιοι ακροαριστεροί διαδηλωτές έριξαν τα κιγκλιδώματα, άναψαν φωτιές, πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα στα παράθυρα και εισέβαλε στο ισόγειο του κτιρίου».

Αργότερα, ανέβασε και ένα video στο youtube λέγοντας πως επρόκειτο να μιλήσει «για να σας πω περίπου τι μπορείτε να φοράτε, αν είναι ρατσιστικό να το φοράτε, ένα κιμονό ας πούμε αν δεν είστε Γιαπωνέζος. Δεν είναι ένα θέμα που θα περίμενε κανείς ότι θα προκαλούσε τις βίαιες διαδηλώσεις που βλέπετε σε όλα τα κανάλια». Ο νεαρός ακροδεξιός αρθρογράφος κατηγόρησε αριστερές οργανώσεις, φεμινιστικές οργανώσεις, τα μέλη του κινήματος Black Live Matter και την «άκρα αριστερά» πως τα τελευταία χρόνια εναντιώνονται στην ελευθερία του λόγου τα τελευταία χρόνια!

Και υποστήριξε επίσης ότι αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. «Απλά δεν αφήνουν κανέναν ομιλητή στην πανεπιστημιούπολη, ακόμα και κάποιον χαζό, άκακο και γκέι σαν εμένα. Δεν θα αφήσουν τους φοιτητές να ακούσουν κάτι άλλο, τους τρομοκρατεί η άλλη άποψη» υποστήριξε.

Μιλώντας δε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, κατήγγειλε ότι η αστυνομία αναγκάστηκε να τον απομακρύνει από το πανεπιστήμιο Berkeley, αφού διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες και άλλα αντικείμενα στο κτίριο όπου βρισκόταν. «Προφανώς είναι ένα φιλελεύθερο πανεπιστήμιο, οπότε μισούν οποιονδήποτε ελευθέριο ή συντηρητικό που τολμά να εκφράσει μια άποψη. Δεν με συμπαθούν ιδιαίτερα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η προσπάθεια του Milo Yiannopoulos να μιλήσει σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ προκαλεί τέτοιου είδους επεισόδια. Τον περασμένο μήνα είχε επίσης ακυρωθεί ομιλία του στο πανεπιστήμιο Davis.

Μίλο Γιαννόπουλος: Ο “Έλληνας” που έβαλε “φωτιά” στο Μπερκλεϊ

Ο Μίλο Γιαννόπουλος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1984 στην Αθήνα. Ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του Βρετανίδα. Όταν οι γονείς του χώρισαν, μετακόμισε με τη μητέρα του στο Κεντ της Βρετανίας και εκεί μεγάλωσε. Πήγε πανεπιστήμιο στο Μάντσεστερ αλλά τα παράτησε πριν πάρει πτυχίο.

Είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο αποκαλεί… “μπαμπάκα” (daddy) κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Έχει γίνει γνωστός για τις εμπρηστικές και ακροδεξιές αναρτήσεις του και πέρυσι τον Ιούλιο ανάγκασε τη διοίκηση του Twitter να διαγράψει τον λογαριασμό του μετά τις ρατσιστικές αναρτήσεις του για τη Λέσλι Τζόουνς, μια από τις πρωταγωνίστριες της ταινίας Ghostbusters!

Φωτογραφία Facebook Milo Yiannopoulos

Φωτογραφία Facebook Milo Yiannopoulos

Στο μίνι βιογραφικό του που έχει στη σελίδα του στο Facebook αυτοπροσδιορίζεται ως εξής: «Ο Milo Yiannopoulos είναι ένας από τους πιο γνωστούς σχολιαστές για την τεχνολογία και τα media στην Ευρώπη. Γράφει για την κουλτούρα του internet, τα video games, την τεχνολογία, τα social media, το φαινόμενο της κοινωνικής δικαιοσύνης και πόσο ωραία είναι τα μαλλιά του».

Φωτογραφία Facebook Milo Yiannopoulos

Φωτογραφία Facebook Milo Yiannopoulos

Φωτογραφία Facebook Milo Yiannopoulos

Για πολλούς όμως δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά, παρά μόνο ένας «ιεροκήρυκας μίσους», ένα «δηλητηριώδες τρολ», ένας «ακροδεξιός προβοκάτορας». Για τον ίδιο είναι απλά ένας οπαδός της «εναλλακτικής δεξιάς». Πολλές, στο παρελθόν, υπέγραφε τα κείμενά του ως Milo Andreas Wagner. Ίδρυσε το διαδικτυακό περιοδικό The Kernel αλλά το πούλησε στη Daily Dot Media το 2014.

Φωτογραφία Facebook Milo Yiannopoulos

Με πληροφορίες και από CNN
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε