Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Γκάλοπ: Ποιοί είναι οι εχθροί και ποιοί οι φίλοι των Ρώσων

Γκάλοπ: Ποιοί είναι οι εχθροί και ποιοί οι φίλοι των Ρώσων
φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ -ΜΠΕ

Την ημέρα της σέντρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας -μίας διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης- γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα γκάλοπ για τους λαούς που νιώθουν εχθρικά ή φιλικά οι Ρώσοι.

Οι Αμερικανοί, οι Ουκρανοί και οι Βρετανοί είναι λαοί τους οποίους οι Ρώσοι θεωρούν “εχθρούς”, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ανεξάρτητου Ινστιτούτου Levada Centr. Η έρευνα φέρει τον τίτλο “φίλοι και εχθροί της Ρωσίας” και τα αποτελέσματά της δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

Το ποσοστό των Ρώσων που θεωρούν τις ΗΠΑ ως τον νούμερο 1 εχθρό, ξεπέρασε το 37% που ήταν το 2006 φθάνοντας το 78% το 2018, και θεωρείται το υψηλότερο ποσοστό που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά το τέλος του “Ψυχρού πολέμου”.

Η Ουκρανία βρίσκεται στην δεύτερη θέση της τριάδας των “εχθρών”, αφού ένας στους δύο Ρώσους, ποσοστό δηλαδή 49%, θεωρεί την Ουκρανία “εχθρό”.

Γκάλοπ: Λίγοι οι “ταβάριτς”…

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Βρετανία, με την οποία οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στις 4 Μαρτίου στο Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζεται ως “εχθρός” από το 38% των Ρώσων.

Επίσης σχεδόν ένας στους δύο Ρώσους -ποσοστό 55%- βλέπουν αρνητικά και πολύ αρνητικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ τον αντίποδα, μόνον ο ένας στους τρεις Ρώσους -ποσοσό 28%- βλέπει θετικά τους άλλους Ευρωπαίους, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Το γκάλοπ πραγματοποιήθηκε το διάστημα 24-30 Μαΐου 2018 σε δείγμα 1.600 ατόμων ηλικίας 18 και άνω, σε 52 περιφέρειες της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις