Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ορθόδοξος και με ελληνική καταγωγή ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ορθόδοξος και με ελληνική καταγωγή ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας
Reuters

Ορθόδοξος και με ελληνική καταγωγή από τη μεριά της μητέρας του είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο 34χρονος πολιτικός Γκαμπριέλ Ατάλ, που διορίστηκε την Τρίτη 09.01.2024 πρωθυπουργός στη Γαλλία αντικαθιστώντας την Ελιζαμπέτ Μπορν, έγινε επίσης ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας στα 34 του και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης μιας γαλλικής κυβέρνησης.

Γιος του δικηγόρου και παραγωγού ταινιών Ιβ Ατάλ και της Μαρί ντε Κουρίς, η οποία εργαζόταν επίσης σε εταιρεία παραγωγής ταινιών. O πατέρας του Γκαμπριέλ Ατάλ, που έφυγε από τη ζωή το 2015, ήταν εβραίος Γαλλοτυνήσιος και η μητέρα του με καταγωγή από ελληνορθόδοξη χριστιανική οικογένεια από την Οδησσό της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το βιογραφικό του πολιτικού στη γαλλική σελίδα της Wikipedia.

Μεγάλωσε στο Παρίσι με τις τρεις μικρότερες αδερφές του και χρησιμοποιεί το πλήρες όνομα Gabriel Attal de Couriss. Οι γονείς του Γκαμπριέλ Ατάλ απέκτησαν τρία μαζί και πήραν διαζύγιο το 2000.

Παρότι ορθόδοξος, ο Ατάλ είχε πει σε συνέντευξή του ότι έχει βιώσει αντισημιτισμό στη ζωή του εξαιτίας του ονόματος του πατέρα του, κάτι για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει εκείνος πριν φύγει από τη ζωή.

Το 2019, ο Ατάλ είπε στην Libération, όπως αναφέρει ο Guardian: «Ο πατέρας μου μου είπε: Είσαι Ορθόδοξος αλλά θα νιώθεις Εβραίος όλη σου τη ζωή, κυρίως επειδή θα υποφέρεις από τον αντισημιτισμό λόγω του ονόματός σου».

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υπήρξε στο παρελθόν κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Προϋπολογισμού και υπουργός Παιδείας στις κυβερνήσεις του Εμανουέλ Μακρόν και θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου.

Ο όμορφος και καλός μαθητής, το φαινόμενο Ατάλ, ο βενιαμίν της κυβέρνησης το 2017 και στη συνέχεια ο πιο νέος υπουργός Εθνικής Παιδείας, κατάφερε να διαδεχθεί την Ελιζαμπέτ Μπορν στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχρισε πρωθυπουργό τον Γκαμπριέλ Ατάλ για να… σωθεί. 

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ είναι επίσης ο πρώτος αρχηγός της γαλλικής κυβέρνησης που δηλώνει ανοιχτά γκέι. Σύντροφός του είναι ο 38χρονος Στεφάν Σεζουρνέ, σύμβουλος του προέδρου, και ένα από τα φαβορί για επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματός του για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Προερχόμενος από την κίνηση των νέων υποστηρικτών του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο Γκαμπριέλ Ατάλ ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστές που ακολούθησαν τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη δημιουργία, το 2016, του κόμματός του Εμπρός! (En Marche!) που αποτέλεσε το εφαλτήριό του για το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο διορισμός του πραγματοποιείται ενώ στη δεύτερη προεδρική πενταετία του, ο Μακρόν αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Χωρίς πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αντιμέτωπος με την άνοδο της άκρας δεξιάς, ο Γάλλος πρόεδρος δυσκολεύεται να δώσει πνοή στη δεύτερη θητεία του.

Η δημοτικότητα του Ατάλ είναι «κλειδί» για τον πρόεδρο Μακρόν που θέλει να εκμεταλλευτεί μιας και 1,5 χρόνο μετά την επανεκλογή του δεν κατάφερε να απογειωθεί στις κάλπες, βυθισμένος σε αντιδημοφιλή μέτρα όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που παρέλυσε τη χώρα για μήνες ή ο μεταναστευτικός νόμος που χειροκροτήθηκε από την ακροδεξιά.

Ο Μακρόν -το άλλοτε «golden boy» της γαλλικής πολιτικής λόγω του νεαρού της ηλικίας του, του δυναμισμού και των φιλοδοξιών του- θα ποντάρει στον νέο, δυναμικό και φιλόδοξο Ατάλ για να τονώσει μια κυβέρνηση αποδυναμωμένη από την έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να ενθουσιάσει μια νεότερη γενιά απογοητευμένων ψηφοφόρω ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Άλλωστε το 53% των Γάλλων αντιμετωπίζει θετικά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει τον 34χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ πρωθυπουργό, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting για την εφημερίδα Le Figaro.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο νέος πρωθυπουργός διακρίνεται για τον δυναμισμό του (77%), τη συμπαθητική παρουσία του (70%), το άνοιγμα του στον διάλογο (64%), τις γενικότερες ικανότητες του (62 %), τη σταθερότητά του (54%) και τις γνώσεις του (51%). Από την άλλη πλευρά, το νεαρό της ηλικίας του θεωρείται πλεονέκτημα μόνο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (35%).

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ παραμένει στο πλαίσιο της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας ο καλύτερος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2027, με 52% έναντι 46% για τον Ατάλ, ενώ 60% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση της προηγούμενης πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπόρν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις