Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Γκάμπριελ: “Στα όριά της η Γερμανία από το προσφυγικό”

Γκάμπριελ: “Στα όριά της η Γερμανία από το προσφυγικό”

Με τη Γερμανία να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, με αναστολή της Σένγκεν, κυρίως με την Αυστρία, αυξάνεται η σύγχυση που αφορά στη μαζική ροή προσφύγων.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε την “αδράνεια της Ευρώπης”, η οποία “οδήγησε τη χώρα στα όρια των δυνατοτήτων της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων”.

Χθες η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την “προσωρινή” επαναφορά των ελέγχων στα σύνορά της, αναστέλλοντας εκ των πραγμάτων την ελεύθερη κυκλοφορία που προβλέπεται στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν και σηματοδοτώντας μια νέα επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης στη γηραιά ήπειρο.

“Το πρόβλημα δεν είναι καταρχάς ο αριθμός των προσφύγων, αλλά η ταχύτητα με την οποία φτάνουν, η οποία περιπλέκει την αποστολή των περιφερειακών κρατιδίων και των πόλεων”, δήλωσε ο Γκάμπριελ.
“Παράλληλα με το θέμα της κατανομής, οφείλουμε επίσης να βοηθήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις χώρες καταγωγής των προσφύγων αυτών”, πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος.

Ο Γερμανός πολιτικός πρότεινε επίσης “άμεση βοήθεια 1,5 δισεκ. ευρώ να διατεθεί από τη Γερμανία και την Ευρώπη για τους μεγαλύτερους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως για παράδειγμα στο Λίβανο και την Ιορδανία, για την εκπαίδευση, τη σίτιση και τη στέγαση”.

Την ίδια ώρα, αναμένεται η διεξαγωγή του σημερινού συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, για την κατανομή των προσφύγων στα 28 κράτη μέλη, των 160.00 προσφύγων.
Η Γερμανία αναμένει να δεχθεί 800.000 αιτούντες άσυλο το 2015, έναν αριθμό ρεκόρ στην Ευρώπη και για τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε