Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Γκιουλέρ: Αν κάποιος σκέφτεται να μας επιτεθεί, θα δει τι θα κάνουν οι S-400

Γκιουλέρ: Αν κάποιος σκέφτεται να μας επιτεθεί, θα δει τι θα κάνουν οι S-400
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Τoύρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, επέκρινε τη Γερμανία για την άρνηση να εγκρίνει την πώληση Eurofighters στην Τουρκία, εκφράζοντας πάντως αισιοδοξία ότι τελικά το Βερολίνο θα πειστεί.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι το Eurofighter είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τη χώρα του και αποκάλυψε ότι η Τουρκία ασχολείται με το θέμα αυτό εδώ και 2-3 χρόνια. Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Άγκυρα αναζητεί εναλλακτική λύση, σημειώνοντας πάντως ότι «αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα θέματα που έχουμε συζητήσει με τους φίλους μας, ίσως να μην τα χρειαστούμε. Αλλά τα χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι άλλοι σύμμαχοι θα μπορέσουν να πείσουν τη Γερμανία να υποχωρήσει από τις αντιρρήσεις της: «Τόσο η Ισπανία, όσο και η Αγγλία δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Έτσι θα έπρεπε να είναι εξάλλου. Θέλω να πω, είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι τώρα εναντίον μας στο να αποκτήσουμε αυτά τα όπλα. Πάντα έχουν (οι Γερμανοί) διαφορετικές δικαιολογίες, ξέρετε».

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένα άλλο μέλος αντιτίθεται στην πώληση αυτών των αεροσκαφών», δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εξήγηση για έναν σύμμαχο που λέει: “Δεν θα σας δώσω τα αεροσκάφη”».

Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για την απόκτηση από την Τουρκία μαχητικών F-16, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά».

Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα και έχει φθάσει σε ένα πολύ καλό σημείο στην αμυντική βιομηχανία της. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα έχει αναπτύξει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς την επόμενη περίοδο και στις 27 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρθενική πτήση του KAAN, όπως είπε.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησε και στα σχόλια σε σχέση με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, εάν είναι δηλαδή εγκατεστημένο και ενεργό. «Το S-400 είναι ένα αμυντικό όπλο. Μας επιτέθηκε κάποιος και δεν το χρησιμοποιήσαμε;» ήταν το ρητορικό ερώτημά του και είπε ότι «αν κάποιος σκέφτεται κάτι τέτοιο, θα δει τι θα του συμβεί, όταν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τα αμυντικά μας όπλα, θα δει τι θα κάνουν οι S-400 ή τα άλλα αμυντικά μας συστήματα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις