Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Γκιουλέρ: Η Γερμανία μπλοκάρει τις συνομιλίες για τα Eurofighter – Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 όταν χρειαστεί

Γκιουλέρ: Η Γερμανία μπλοκάρει τις συνομιλίες για τα Eurofighter – Θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400 όταν χρειαστεί

«Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2024 στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Γερμανία «μπλοκάρει» την πώληση αυτή, αλλά η Βρετανία και η Ισπανία δήλωσαν πως θα «πείσουν» το Βερολίνο να «αλλάξει γνώμη». Οι τρεις αυτές χώρες κατασκευάζουν από κοινού το μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon.

Όταν ρωτήθηκε για το αν επαρκούν τα υπάρχοντα μαχητικά αεροσκάφη για να καλύψουν τις ανάγκες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Γκιουλέρ είπε : Τα F-16 και τα F-4 που έχουμε επαρκούν για τα καθήκοντα που θα εκτελέσουμε. Φυσικά κάναμε και κάποια βήματα για να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο μας».

Eurofighter
«Αρχικά κάναμε αίτηση για να πάρουμε τα F-35, αλλά αυτό δεν πήγε καλά. Εγώ προσωπικά δεν είμαι υπέρ της αγοράς του F-35. Υπάρχει μια συζήτηση στις ΗΠΑ για το αν πρέπει να στραφούμε σε άλλο αεροπλάνο», πρόσθεσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας. «Επίσης, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των F-16, θα αγοράσουμε 40 έτοιμα Blok 70 Viper και θα εκσυγχρονίσουμε 79 από αυτά μόνοι μας στην TAI».

Έπειτα, αναφέρθηκε στα εγχώρια κατασκευασμένα αεροσκάφη της Τουρκίας και κυρίως το 5ης γενιάς μαχητικό KAAN. «Έχουμε δύο αεροπλάνα που είναι η κύρια προτεραιότητα για εμάς».

«Το ένα είναι το εκπαιδευτικό – μαχητικό αεροσκάφος Hürjet. Αλλά, κύριος στόχος μας είναι το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, το KAAN», είπε ο Γκιουλέρ, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του εγχώριου κινητήρα θα ολοκληρωθεί το 2028 και το μαχητικό θα πετάει με τουρκικό κινητήρα από το 2032.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συζήτηση μεταξύ Γκιουλέρ και βουλευτών της αντιπολίτευσης έγινε πιο έντονη όταν ρωτήθηκε για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400. «Είναι άχρηστα; Γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε; Είναι λειτουργικά;», ρώτησαν βουλευτές τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας.

«Οι S-400 δεν είναι πλυντήριο για να το χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί θα τους ενεργοποιήσουμε! Όλοι όσοι είναι περίεργοι θα δουν τι θα συμβεί όταν πατήσουμε το κουμπί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις