Κόσμος

Γκουαντάναμο: Ελεύθεροι τρεις κρατούμενοι μετά από έγκριση του Λευκού Οίκου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τρεις από τους 40 κρατούμενους που παραμένουν στη φυλακή που βρίσκεται στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο είδαν την αποφυλάκισή τους να εγκρίνεται από επιτροπή του Λευκού Οίκου, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη η συνήγορος υπεράσπισης του ενός.

Είναι η πρώτη τέτοια απόφαση που παίρνει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, του νέου αμερικανού προέδρου.

Ανάμεσα στους τρεις κρατούμενους είναι ο Σαϊφουλά Παράτσα, πακιστανός υπήκοος, 73 ετών, ο γηραιότερος φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο σήμερα. Είχε συλληφθεί πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως εκατοντάδες άλλοι ύποπτοι, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο.

Οι άλλοι δύο φυλακισμένοι είναι ο Άμπντουλ Ραμπάνι, 54 ετών, επίσης πακιστανός υπήκοος, και ο Οθμάν Άμπντουλ αλ Ραχίμ Οθμάν, 40 ετών, από την Υεμένη.

«Σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα. Ο Σαϊφουλά Παράτσα, 73 ετών, εκ των οποίων πέρασε 17 κρατούμενος άδικα, θα επιστρέψει σπίτι του», τόνισε η Σέλμπι Σάλιβαν-Μπένις, η συνήγορός του.

Η ποινικολόγος σημείωσε ότι η αποφυλάκιση των τριών κρατούμενων εγκρίθηκε τη Δευτέρα από αρμόδια επιτροπή του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια, η αποφυλάκισή τους δεν θα γίνει παρά σε 30 ημέρες, ενώ θα εξαρτηθεί από τη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες καταγωγής τους.

Το Πακιστάν έχει ήδη κάνει σαφές πως είναι ανοικτό στην υποδοχή υπηκόων του οι οποίοι κρατούνται στο Γκουαντάναμο. Αλλά η μεταγωγή υεμενιτών κρατούμενων συχνά αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, λόγω της κατάστασης στην εμπόλεμη χώρα του αραβικού κόσμου.

Δεν τους απαγγέλθηκε ποτέ καμία κατηγορία

Όπως και στην πλειονότητα των υπολοίπων κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, σε κανέναν από τους τρεις άνδρες δεν είχε απαγγελθεί επίσημα οποιαδήποτε κατηγορία.

Ο Σαϊφουλά Παράτσα, άλλοτε επιχειρηματίας που σπούδασε στις ΗΠΑ και είχε εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών, είχε απαχθεί και συλληφθεί στην Ταϊλάνδη το 2003. Φερόταν να συνεισέφερε στη χρηματοδότηση της Αλ Κάιντα, της τρομοκρατικής οργάνωσης που κατηγορήθηκε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Παρότι δηλώνει αθώος και λέει πως αγαπά τις ΗΠΑ, συνεχίζει να κρατείται.

Έχει ήδη εγκριθεί η προσεχής αποφυλάκιση άλλων έξι φυλακισμένων, πέντε ήδη προτού αναλάβει την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017. Αλλά αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ρεπουμπλικάνος, σταμάτησε τη διαδικασία απελευθέρωσης των κρατουμένων αυτών.

Πιέσεις στον Μπάιντεν να αφεθούν όλοι ελεύθεροι

Ο Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις προκειμένου οι κρατούμενοι σε βάρος των οποίων δεν έχουν στοιχειοθετηθεί και απαγγελθεί κατηγορίες να αφεθούν ελεύθεροι και για να προχωρήσουν οι δίκες όσων κατηγορούνται πως ανήκαν στην Αλ Κάιντα ή είχαν δεσμούς μαζί της.

Στη φυλακή στη βάση Γκουαντάναμο, σε αμερικανικό έδαφος στην Κούβα, είχαν φθάσει να κρατούνται ως και 800 ύποπτοι. Ανάμεσα στους 40 που απομένουν υπάρχει ένας αριθμός κατηγορουμένων που φέρονται να συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία και στην διάπραξη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και άλλων τρομοκρατικών ενεργειών για τις οποίες η ευθύνη επιρρίπτεται στην Αλ Κάιντα.

«Έχω τη βεβαιότητα» ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «θα αδειάσει» τη φυλακή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Γκουαντάναμο «στο μέτρο που είναι δυνατό», ανέφερε η κυρία Σάλιβαν-Μπένις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρεκόρ Γκίνες με 5.000 χορευτές στην Τουρκία – Ο ποντιακός χορός παρουσιάστηκε ως «τουρκικός»
Το θέμα είναι βέβαια ότι οι Τούρκοι χαρακτήρισαν τον ποντιακό ως μέρος της τουρκικής παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς τους με τα μέσα της χώρας να δίνουν έκταση στο θέμα
Τούρκοι χορεύουν ποντιακό χορό
Τρεις πυροσβέστες νεκροί στο Κολοράντο – Τεράστιες φωτιές στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, η παρατεταμένη ξηρασία και το περιορισμένο χιονοκάλυμμα του χειμώνα ευνοούν την ακραία εξάπλωση των πυρκαγιών και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών
Φωτιά στο Κολοράντο
Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες μετά τους σεισμούς στη Βενεζουέλα - Εξαγριωμένοι πολίτες ανάγκασαν στρατιώτες να σκάψουν στα ερείπια
Δύο 11χρονοι και ένας πατέρας με τον έφηβο γιο του ανασύρθηκαν ζωντανοί 4 ημέρες μετά την καταστροφή - Δείτε βίντεο από τις δραματικές διασώσεις
  MIGUEL MEDINA
Axios: Συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν για προσωρινό τερματισμό των επιθέσεων – Συνάντηση αντιπροσωπιών στο Κατάρ την Τρίτη
Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν χτυπήματα τις τελευταίες ημέρες κι αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, με τον έλεγχο των Στενών του Ορμούζ να βρίσκεται στο επίκεντρο
Διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν