Κόσμος

Γκουτέρες για Ουκρανία: Η Ρωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται η Δύση με τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε με έντονο τρόπο τη Ρωσία για την κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία και την κάλεσε να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο.

«Όταν στρατεύματα μιας χώρας εισέρχονται στην επικράτεια άλλης χώρας χωρίς τη συναίνεσή της δεν πρόκειται για αμερόληπτη ειρηνευτική δύναμη, δεν πρόκειται διόλου για ειρηνευτική δύναμη», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του από την Νέα Υόρκη. Ο γγ του ΟΗΕ επέκρινε μάλιστα ανοικτά – πράγμα σπάνιο – κράτος που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Ο τρόπος που η Μόσχα περιγράφει την στρατιωτική υποστήριξη που παρέχει στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ αποτελεί «διαστροφή της έννοιας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων», έκρινε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Είπε επίσης πως δεν θεωρεί ότι στην ανατολική Ουκρανία διαπράττεται γενοκτονία, αντίθετα με όσα ερίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η γενοκτονία είναι έγκλημα καλώς ορισμένο» στο διεθνές δίκαιο και «δεν νομίζω» πως διαπράττεται τέτοια στο Ντονμπάς, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι μενού α λα καρτ» και η Ρωσία θα όφειλε να «συμμορφωθεί πλήρως» προς αυτές σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, συμπλήρωσε, «δεν μπορεί να τις εφαρμόζει επιλεκτικά». Η αναγνώριση από τη Μόσχα της «λεγόμενης ανεξαρτησίας» των περιοχών που ελέγχουν οι αυτονομιστές αποτελεί «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», συνόψισε.

«Πρόκειται για μοιραίο χτύπημα στις συμφωνίες του Μινσκ που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε ακόμη ο κ. Γκουτέρες, καλώντας τη Ρωσία να «πάρει ξανά τον δρόμο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων» με τα άλλα μέρη.

Η κρίση στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται από τις σοβαρότερες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και δοκιμασία για το διεθνές σύστημα καθ’ ολοκληρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: Bloomberg και Washington Post «αναλύουν» την ομιλία στην Πνύκα – Οι πολιτικές φιλοδοξίες, ο Τραμπ και το MAGA
Επιχείρησε να εντάξει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ σε μια ευρύτερη αφήγηση για τη δυτική παράδοση, την εθνική φιλοδοξία και την αναγέννηση
Μάρκο Ρούμπιο
Γκέχαρντ Σρέντερ: Από καγκελάριος, μέλος ρωσικής αλυσίδας σουπερμάρκετ – Η υποδοχή με χειροκροτήματα
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέπτυξε στενή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, ενώ αργότερα εργάστηκε για ρωσικές κρατικές εταιρείες
Γερμανία
Φρενίτιδα στα social media για την ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο με φόντο την Ακρόπολη – Τη μετέδωσαν live BBC και Fox News
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα, έκανε και τον γύρο των social media, με εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλον Μασκ να την αναπαράγουν
Μάρκο Ρούμπιο
Κρίστα Πάικ: Οι δικηγόροι της ζητούν να ελεγχθούν ο εξοπλισμός και οι σύριγγες που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα εκτέλεσής της
Τις σύριγγες και τυχόν υπολείμματα φαρμάκων αλλά και εν γένει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε κατά την αποτυχημένη εκτέλεση της Κρίστα Πάικ ζητούν οι δικηγόροι της
Κρίστι Πάικ