Κόσμος

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Θα διασχίσει με ιστιοπλοϊκό τον Ατλαντικό για να διαδηλώσει στις ΗΠΑ για το κλίμα

Η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ αρνείται να ταξιδέψει με αεροπλάνο επειδή τα αεροπλάνα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η έφηβη Σουηδή ακτιβίστρια κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να σαλπάρει σήμερα από την πόλη Πλίμουθ της Βρετανίας για τις ΗΠΑ, όπου θα παραστεί σε μια σειρά συνόδων για το κλίμα και σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η 16χρονη Τούνμπεργκ, που αρνείται να ταξιδέψει με αεροπλάνο επειδή τα αεροπλάνα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, θα ταξιδέψει με το αγωνιστικό ιστιοφόρο Malizia με καπετάνιους τον Γερμανό σκίπερ Μπόρις Χέρμαν και τον Πιερ Κασιράγκι, γιο της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό ο οποίος διέθεσε δωρεάν το σκάφος για να διαπλεύσει τα 3.000 ναυτικά μίλια μέχρι την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

CLIMATE CHANGE GRETA BOAT

 

Η Τούνμπεργκ σχεδιάζει να παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Δράση για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις για το κλίμα που προγραμματίζονται για τις 20 και 27 Σεπτεμβρίου.

Η έφηβη, η οποία σε ηλικία 11 ετών είχε πάθει κατάθλιψη και στα 12 της διαγνώστηκε με το αυτιστικό σύνδρομο Άσμπεργκερ, έχει κινητοποιήσει νέους σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν αφότου ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο την αποχή από τα μαθήματα μια ημέρα την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή, για να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο.

Ο ακτιβισμός της μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα που απαιτεί την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή υπό το σύνθημα «Παρασκευές για το Μέλλον».

Ο πατέρας της, ο Σβάντε, και ο σκηνοθέτης Νέιθαν Γκρόσμαν θα τη συνοδεύσουν στο ταξίδι αυτό.

CLIMATE CHANGE GRETA BOAT

Επίσης θα επισκεφθεί τον Καναδά και το Μεξικό προτού μεταβεί στο Σαντιάγο της Χιλής για την ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή τον Δεκέμβριο.

Θα είναι το πρώτο ταξίδι της Τούνμπεργκ με πλοίο. Έπαθε ναυτία την πρώτη φορά που ανέβηκε στο ιστιοφόρο, προχθές Δευτέρα, ανοικτά του Πλύμουθ, ωστόσο δεν ανησυχεί.

Το Malizia II, ένα ιστιοπλοϊκό 18 μέτρων, είναι εξοπλισμένο με ηλιακά πάνελ και υποθαλάσσιες τουρμπίνες που επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρισμού, ο οποίος τροφοδοτεί τα όργανα πλοήγησης, τον αυτόματο πιλότο, την αφαλάτωση και ένα εργαστήριο προκειμένου να ελέγχονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στη θάλασσα.

CLIMATE CHANGE GRETA BOAT

Η μοναδική συσκευή που καταναλώνει ορυκτά καύσιμα είναι ένα γκαζάκι για να ζεσταίνει το απαραίτητο νερό για την παρασκευή κατεψυγμένων χορτοφαγικών φαγητών.

Η καρίνα του ιστιοφόρου, μήκους 4,5 μέτρων, καθιστά δύσκολη την ανατροπή του.

Στο πλοίο δεν υπάρχουν ντους ούτε τουαλέτες – οι επιβαίνοντες θα πρέπει να χρησιμοποιούν έναν μπλε κουβά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού στο Σιάτλ - Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»
Οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει έναν νεαρό - Εκτιμάται πως οι δράστες πυροβολούσαν ο ένας τον άλλον - Στους 4 οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί 2 χρόνων
Σιάτλ: Η στιγμή των πυροβολισμών στο φεστιβάλ φαγητού – Στους 3 οι νεκροί, αναζητείται «ένοπλος και επικίνδυνος ύποπτος»
Φωτιά σε Ισπανία και Γαλλία: Ελάφια και άλογα τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες – Σπαρακτικές εικόνες στα πύρινα μέτωπα
Σε βίντεο από τα μέτωπα και στις δύο χώρες φαίνονται άλογα, πρόβατα και μοσχάρια να τρέχουν πανικόβλητα μέσα στις φλόγες - Έκκληση από αρχές και φιλοζωικές οργανώσεις να αφεθούν ελεύθερα τα ζώα των στάβλων
Φωτιά σε Ισπανία και Γαλλία: Ελάφια και άλογα τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες – Σπαρακτικές εικόνες στα πύρινα μέτωπα 19
Κόλαση φωτιάς σε Γαλλία και Ισπανία: Πάνω από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους – Σκληρή μάχη για να μην καεί το Μπορντό
Στην Ισπανία καταστράφηκε έκταση 4 φορές μεγαλύτερη από το Παρίσι – Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς κοντά στη Μαδρίτη, οι ισπανικές πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν συνεχόμενα με τις νέες φωτιές που εξαπλώνονται
Φωτιά
16