Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Γλεντάνε” τους Αμερικανούς: Συγγνώμη, αλλά ο Πούτιν δεν δουλεύει σε Καθεδρικό!

“Γλεντάνε” τους Αμερικανούς: Συγγνώμη, αλλά ο Πούτιν δεν δουλεύει σε Καθεδρικό!

Ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό εξώφυλλο. Και μια γκάφα όσων μπέρδεψαν το Κρεμλίνο με το… “Κρεμλίνο”. Και κάπως έτσι, οι Ρώσοι βρήκαν μια ακόμη ευκαιρία να “γλεντήσουν” τους αιώνιους αντιπάλους τους, Αμερικανούς.

Πριν από μερικές μέρες, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, το περιοδικό Time αποφάσισε να κυκλοφορήσει χωρίς τίτλο. Έφτανε μόνο η εικόνα. Ήταν το εξώφυλλο μετά τις αποκαλύψεις (και της παραδοχής από τον ίδιο!) πως ο Ντόναλντ Τραμπ “κελάηδησε” μυστικά που δεν έπρεπε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Έδειχνε λοιπόν τον Λευκό Οίκο να μεταλλάσεται. Και να μετατρέπεται σε κάτι… ρωσικό. Πολλά αμερικανικά (και διεθνή) ΜΜΕ, αποφάσισαν ότι το Time μετέτρεψε τον Λευκό Οίκο σε Κρεμλίνο. Αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό στο οποίο το Time μετέτρεψε την προεδρική κατοικία στην Ουάσινγκτον ήταν ο ναός του Αγίου Βασιλείου, ένας ναός – σύμβολο της Μόσχας, στην Κόκκινη Πλατεία. Μέσα στο Κρεμλίνο.

Γιατί μπορεί όλοι να πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο είναι ένα πράγμα, ένα κτήριο, η προεδρική κατοικία και το γραφείο του Ρώσου προέδρου, αλλά στην πραγματικότητα “Κρεμλίνοονομάζεται ένα σύμπλεγμα κτιρίων, με πολλούς ναούς (ανάμεσά τους και ο Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου), Μουσείο και το γραφείο του Ρώσου προέδρου.

Η –ας την πούμε- γκάφα λοιπόν ήταν μια ακόμη ευκαιρία για τους Ρώσους να “γλεντήσουν” τους Αμερικάνους. Να τους “τρολάρουν” όπως λέμε πια, στην εποχή των social media. Χαρακτηριστικό ένα δημοσίευμα του Russia Today με τίτλο: «Συγγνώμη, Time, αλλά ο Πούτιν δεν δουλεύει σε Καθεδρικό».

Το άρθρο του rt.com, υπογράφει ο Bryan MacDonald, Ιρλανδός δημοσιογράφος που έχει έδρα στη Ρωσία. Και εξηγεί γιατί οι Αμερικανοί υπέπεσαν σε γκάφα. «Θα το έχετε δει μέχρι τώρα (σ.σ. το εξώφυλλο). Δείχνει τον Λευκό Οίκο να καταβροχθίζεται από τον Καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα, μια εκκλησία σύμβολο στην Κόκκινη Πλατεία, μια εικόνα που υπονοεί ότι το Time προσπαθεί να αποτυπώσει πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καταλάβει την αμερικανική προεδρία. Προφανώς, δεν είναι η πρόθεση της έκδοσης αυτή. Γιατί είναι σαφές ότι ήθελαν να αναπαραστήσουν το Κρεμλίνο, όχι έναν ναό, να κατακυριεύει την κατοικία του προέδρου των ΗΠΑ», γράφει ο MacDonald και στρέφει τα πυρά του και σε Αμερικανούς δημοσιογράφους.

«Είναι βέβαιο ότι έτσι εκλήφθηκε η πρόθεση (του περιοδικού) από τα αμερικανικά media, όπως ο διευθυντής σύνταξης του NBC, Bradd Jaffy και η USA Today. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο συντάκτης του Time Massimo Calabresi είναι πρώην μέλος του “hack pack” της Μόσχας – ένας τίτλος που δυτικοί δημοσιογράφοι στη ρωσική πρωτεύουσα επέλεξαν για τον εαυτό τους. Και θα περίμενε κανείς ότι θα ήξεραν ότι ο Πούτιν δεν δουλεύει σε εκκλησία! Ή σε τζαμί. Έτσι παρουσίασε το CNN το εξώφυλλο όταν περιέγραψε τους τρούλους του κτιρίου σαν μιναρέδες – πιθανώς γιατί η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη δεν είναι τρομακτική αρκετά για την ατζέντα τους».

Οι διαφορές

Για χάρη του… Calabresi και τον φίλων του, ο MacDonald αναλαμβάνει να εξηγήσει στους Αμερικανούς δημοσιογράφους τις διαφορές ανάμεσα στον καθεδρικό του Αγίου Βασιλείου και το Κρεμλίνο. «Ο Άγιος Βασίλειος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κρεμλίνου, ανάμεσα στη γέφυρα Bolshoy Moskvoretskiy και το κατάστημα GUM. Το Κρεμλίνο της Μόσχας είναι το επίσημο γραφείο του προέδρου της Ρωσίας και είναι στην άλλη άκρη της Κόκκινης Πλατείας. Και δεν είναι το μοναδικό “Κρεμλίνο“, που σημαίνει φρούριο μέσα σε πόλη, καθώς υπάρχουν πολλά άλλα στη Ρωσία. Για παράδειγμα στο Καζάν, στο Γιάροσλαβ και στο Ροστόφ μεταξύ άλλων. Η… “έκδοση” της πρωτεύουσας στην οποία αναφέρεται το Time, μοιάζει με ακανόνιστο τρίγωνο με επίκεντρο την πλατεία του Καθεδρικού. Στη βόρεια γωνία, μπορεί κανείς να βρεί το κτίριο του Οπλοστασίου. Ο πρόεδρος δουλεύει δίπλα, στη Γερουσία του Κρεμλίνου, μια περιοχή πολύ ασφαλή που είναι κλειστή για το κοινό».

Φωτογραφία kremlintour.com

Bottom-line, το Κρεμλίνο δεν είναι απλά η έδρα του προέδρου της Ρωσίας. Άλλωστε, η Μόσχα έχει τον δικό της “Λευκό Οίκο”. Και για τη Ρωσία, το Κρεμλίνο είναι κάτι σαν την Ακρόπολη για εμάς τους Έλληνες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε