Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γραμματοκιβώτια… δεμένα κόμπους στο Λονδίνο

Γραμματοκιβώτια… δεμένα κόμπους στο Λονδίνο

Σειρά από γραμματοκιβώτια «δεμένα κόμπους» εγκατέστησε στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός καλλιτέχνης, Άλεξ Τσίνεκ (Alex Chinneck).

Τα σουρεαλιστικά γλυπτά -είναι μέρος έργου που ονομάζεται «Alphabetti Spaghetti»- εμφανίστηκαν στο Λονδίνο, στο Μάργκεϊτ του Κεντ και στο Τίνσλεϊ κοντά στο Σέφιλντ.

Ο Τσίνεκ είναι κυρίως γνωστός για τα «πρόσκαιρα» δημόσια καλλιτεχνήματά του, τα οποία αλλοιώνουν τις αισθήσεις. Νωρίτερα, μέσα στη χρονιά, είχε μετατρέψει, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ντιζάιν του Μιλάνου, την πρόσοψη ενός κτίσματος λες και άνοιγες φερμουάρ για να δεις από πίσω. Ανάλογη «ψευδαίσθηση» είχε δημιουργήσει στο Κεντ, πέρυσι, με «ξεφλουδισμένη» την πρόσοψη ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου γραφείων.

Οι τοποθεσίες των καινούργιων εγκαταστάσεων επελέγησαν με κριτήριο την ξεχωριστή σημασία που έχουν για τον καλλιτέχνη. Η τοποθεσία στο ανατολικό Λονδίνο είναι εκεί όπου ο Τσίνεκ δημιούργησε το πρώτο δημόσιο έργο τέχνης του, το 2012: μια ρημαγμένη αποθήκη με 312 σπασμένα -με ακριβώς τον ίδιο τρόπο- παράθυρα.

Την επόμενη χρονιά, στο Μάργκεϊτ, ο Τσίνεκ εγκατέστησε μια οικία με καμπυλωτή πρόσοψη, λες και γλιστρά στο κηπάκι μπροστά. Τώρα, στο Τίνσλεϊ, βορειοανατολικά του Σέφιλντ, ετοιμάζει ένα καλλιτεχνικό μονοπάτι από γλυπτές καμινάδες με κόκκινο τούβλο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης.

Το «δεμένο κόμπο» γραμματοκιβώτιο στο Τίνσλεϊ παρέμεινε έως τις 29 του προηγούμενου μήνα, αυτό στο Μάργκεϊτ θα παραμείνει έως τις 12 Ιανουαρίου του 2020, ενώ η εγκατάσταση στην οδό Caxton στο Λονδίνο είναι μόνιμη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις