Κόσμος

Γροιλανδία: «Έτοιμος» να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή δηλώνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα στη Γροιλανδία μια περιοδεία αφιερωμένη στην Αρκτική, κατά τη διάρκεια της οποίας ωστόσο χρειάστηκε να ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αν βρεθεί «η σωστή στιγμή».

Από την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέβη στη Δανία, κατόπιν στην Ισλανδία –όπου συναντήθηκε επισήμως για πρώτη φορά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ– και τέλος στη Γροιλανδία. Σε όλες τις συνεντεύξεις Τύπου όμως αναγκαζόταν να ξεκινά με δηλώσεις για την κατάσταση στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Από το ξενοδοχείο ή το αεροπλάνο του έκανε συνεχώς εκκλήσεις στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες, αλλά και στις αραβικές χώρες που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Σήμερα το απόγευμα, από το Κανγκερλουσούακ της Γροιλανδίας, ανακοίνωσε ξανά ότι ενώ πετούσε μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γκάμπι Ασκενάζι, για να του επαναλάβει το μήνυμα της Ουάσινγκτον: «αναμένουμε μια αποκλιμάκωση, ενόψει της κατάπαυσης του πυρός».

Η είδηση για την επίτευξη συμφωνίας ήρθε την ώρα που έδινε συνέντευξη Τύπου. «Είδα τις πληροφορίες» αλλά «δεν μπορώ να τις επιβεβαιώσω», είπε στους δημοσιογράφους, υποσχόμενος ότι θα ξανατηλεφωνήσει στον Ασκενάζι στο ταξίδι της επιστροφής του στις ΗΠΑ

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πρόσθεσε, σ’ αυτήν την περιοδεία του, και έναν σταθμό στη Μέση Ανατολή, ο Μπλίνκεν απάντησε: «Είμαι έτοιμος να πάω ανά πάσα στιγμή στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, αν αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεράσουμε τη βία και να εργαστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των Ισραηλινών, όπως και των Παλαιστίνιων. Και αν υπάρχει η σωστή στιγμή για αυτό, ασφαλώς θα το κάνω».

Δεν αγοράζουμε τη Γροιλανδία

Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να αγοράσουν τη Γροιλανδία, όπως είχε προτείνει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο.

Καθισμένος δίπλα στον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε, τον υπουργό Εξωτερικών Πέλε Μπρόμπεργκ και τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, ο Μπλίνκεν είπε, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο, ότι είναι «σωστή» η πληροφορία του ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αγοράσουν το παγωμένο νησί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Ταυτοποιήθηκαν δύο ύποπτοι για την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία – Ο ένας σχετίζεται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Πρόκειται για έναν άνδρα που γεννήθηκε στη Ρωσία και έχει λετονικό διαβατήριο, καθώς και έναν από τη Λευκορωσία με ρωσικό διαβατήριο, ο οποίος είναι ήδη γνωστός στις αρχές
07 August 2026, Saxony, Schkeuditz: Police officers are walking across a field on the grounds of Leipzig Airport. The investigation into the discovery of the explosive-laden drone is ongoing. Numerous police officers are on the scene near the northern runway, searching the area on foot. 9
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων στο Νεπάλ - Πιθανό να βρεθούν ζωντανοί δεκάδες εγκλωβισμένοι εργάτες σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο
Τουλάχιστον 1.130 άνθρωποι είναι οι νεκροί από την καταστροφική πλημμύρα, και πάνω 4.500 οι αγνοούμενοι σε Νεπάλ και Θιβέτ - Ανησυχίες λόγω της κακοκαιρίας και των συνεχώς κατολισθήσεων
Nepal army soldiers work during a search and rescue operation outside a tunnel near the Hydropower Project sites, following deadly flash floods and mudslides, in Rasuwa district, Nepal, in this handout obtained by Reuters on September 1, 2026. Nepal Army/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.