Κόσμος

Guardian: Πέντε πράγματα που μάθαμε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη

Οι ψηφοφόροι ανταμείβουν τους Πράσινους και την άκρα δεξιά, ενώ τα κεντρώα κόμματα αισθάνονται ότι η δύναμή τους εξασθενίζει, γράφει η εφημερίδα Guardian για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ο Guardian ακόμη τονίζει πως πέντε πράγματα μάθαμε από τα αποτελέσματα των εκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναλυτικά η… πεντάδα του Guardian για τις ευρωεκλογές

1. Οι παραδοσιακοί κεντρώοι χώροι εξασθένησαν σημαντικά. Ήταν μια κακή νύχτα για την κεντροαριστερή Ευρώπη. Η Σοσιαλδημοκρατική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπεται ότι θα χάσει 41 έδρες, από 191 το 2014, σε 150 τώρα. Τα αποτελέσματα δεν ήταν πολύ καλύτερα για την κεντροδεξιά με το κόμμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να προβλέπεται να συρρικνωθεί από 221 έδρες σε 179, αν και θα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα.

[read4more]

2. Οι Πράσινοι απολαμβάνουν κύμα υποστήριξης. Οι Πράσινοι στη Γερμανία σχεδόν διπλασίασαν τις έδρες τους και τερμάτισαν δεύτεροι με 21%, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες. Πολλά από τα κέρδη προήλθαν από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

3. Η άκρα δεξιά δεν έφτασε στο ύψος των προσδοκιών που είχαν αναπτυχθεί. Παρά την ισχυρή εμφάνιση σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ιταλία, η ευρέως προβλεφθείσα νίκη της ακροδεξιάς δεν υλοποιήθηκε πλήρως.

4. Εμφανίζεται ένα νέο μεσαίο έδαφος. Ενώ τα κλασσικά κεντρώα κόμματα χάνουν έδαφος σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία, η συνολική εικόνα είναι ότι οι τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες που καταλαμβάνουν το μεσαίο χώρο της ΕΕ χάνουν λιγότερες από 20 έδρες, εξασφαλίζοντας 505 έδρες από 751, σύμφωνα με μία προβολή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό οφείλεται σε ισχυρές επιδόσεις από τα κόμματα της Ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο κοινοβούλιο. Το κόμμα En Marche του προέδρου Μακρόν στη Γαλλία περιλαμβάνεται σε αυτό την ομάδα ενώ και οι Φιλελεύθεροι (Lib Dems) στη Βρετανία συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της υποστήριξης για την ομάδα των Φιλελευθέρων για την Ευρώπη (ALDE), η οποία φαίνεται να έχει κερδίσει 40 έδρες.

5. Συμμετοχή: ο μεγάλος νικητής. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ενθουσιάστηκαν από την αύξηση της συμμετοχής στο 51%, από 43% το 2014. Ήταν η πρώτη ανάστροφη τάση μείωσης της συμμετοχής από την πρώτη άμεση ψηφοφορία στην ΕΕ το 1979.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελένσον θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen