Κόσμος

Γυαλιά του Γκάντι πωλήθηκαν έναντι 288.000 ευρώ σε δημοπρασία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένα ζευγάρι στρογγυλά γυαλιά που ανήκαν στον ήρωα της ινδικής ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι, ο οποίος τα είχε προσφέρει «για να ευχαριστήσει για μια καλή πράξη», πωλήθηκαν έναντι 260.000 στερλινών (περίπου 288.000 ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών East Bristol Auctions.

«Δείτε τη στιγμή που τα γυαλιά του Γκάντι κατακυρώθηκαν για 260.000 λίρες. Τα είχαμε βρει μόλις πριν από 4 εβδομάδες μέσα στο γραμματοκιβώτιό μας, τα είχε αφήσει εκεί ένας κύριος, στον θείο του οποίου τα είχε δώσει ο ίδιος ο Γκάντι. Ένα απίστευτο αποτέλεσμα για ένα απίστευτο αντικείμενο!», έγραψε στο instagram ο οίκος δημοπρασιών, αναρτώντας ένα βίντεο από την πώληση που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, το βράδυ.

Η αξία αυτού του επιχρυσωμένου ζευγαριου γυαλιών είχε υπολογισθεί μεταξύ 10.000 και 15.000 στερλινών (μεταξύ 11.000 και 17.000 ευρώ).

Είχαν τοποθετηθεί μέσα σε έναν φάκελο στο γραμματοκιβώτιο του οίκου δημοπρασιών.

«Τον πήρε ένας από τους συναδέλφους μου, έσκισε τον φάκελο και βρήκε ένα σημείωμα που έγραφε: ‘αυτά τα γυαλιά ανήκουν στον Γκάντι, τηλεφωνήστε μου’», είχε αφηγηθεί στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News ένας από τους δημοπράτες, ο Άντριου Στόου.

Έπειτα από ένα τηλεφώνημα στον πωλητή, «ψάξαμε, κάναμε έρευνες και βρήκαμε πως επρόκειτο για μια ιστορική ανακάλυψη… Τηλεφώνησα στον κύριο, μου είπε: ‘αν δεν αξίζουν τίποτα, ξεφορτωθείτε τα’», είχε εξηγήσει ο δημοπράτης προσθέτοντας πως ο πωλητής σχεδόν «έπεσε από την καρέκλα του» όταν έμαθε την εκτίμηση του δημοπράτη.

Ο απόστολος της μη βίας «έδινε συχνά τα παλιά γυαλιά του, τα οποία δεν ήθελε πια, σ’ αυτούς που τα είχαν ανάγκη ή σε αυτούς που τον είχαν βοηθήσει», εξήγησε ο οίκος δημοπρασιών στον ιστότοπό του.

Το εν λόγω ζευγάρι είχε δοθεί από τον Γκάντι στα χρόνια του 1920 στον θείο του πωλητή, ο οποίος εργαζόταν τότε για την British Petroleum στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τον οίκο East Bristol Auctions. «Πιστεύουμε πως προσφέρθηκε από τον Γκάντι για να ευχαριστήσει για μια καλή πράξη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τουλάχιστον 3 τραυματίες από των σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στο Περού - Μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία και ιατρικά κέντρα
Βίντεο δείχνουν βράχους να αποκολλούνται από λόφους γύρω από την Κορακόρα, πόλη κάπου 10.000 κατοίκων, την πλησιέστερη στο επίκεντρο, στον νομό Αγιακούτσο
περου σεισμος
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της