Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Γυναίκα με αμερικανική και ρωσική υπηκοότητα κατηγορείται ότι ήταν μυστική πράκτορας της Ρωσίας στις ΗΠΑ

Γυναίκα με αμερικανική και ρωσική υπηκοότητα κατηγορείται ότι ήταν μυστική πράκτορας της Ρωσίας στις ΗΠΑ

Μια 61χρονη στις ΗΠΑ με διπλή υπηκοότητα – αμερικανική και ρωσική – κατηγορείται από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης ότι δρούσε ως «μυστική» πράκτορας της Ρωσίας. Πρόκειται για την Έλενα Μπράνσον, η οποία ήταν υπεύθυνη μιας καμπάνιας άσκησης δημόσιας επιρροής υπέρ της Ρωσίας. 

Η 61χρονη κατηγορείται από τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης για έξι αδικήματα, καθώς δεν καταγράφηκε επισήμως στα μητρώα της αμερικανικής κυβέρνησης ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης και συμμετείχε σε μια συνομωσία απάτης με θεωρήσεις εισόδου. Αναχώρησε από τις ΗΠΑ για τη Ρωσία το 2020 και παραμένει ασύλληπτη, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Η απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος της Έλενα Μπράνσον συμβαδίζει με τις κινήσεις της Ουάσινγκτον να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ειδικότερα επί τη βάσει των σημερινών παγκόσμιων γεγονότων, η ανάγκη του εντοπισμού και της παρεμπόδισης προσπαθειών άσκησης ξένης επιρροής είναι καθοριστικής σημασίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ντάμιαν Γουίλιαμς, εισαγγελέας στο Μανχάταν.

Δεν έγινε δυνατή μία επικοινωνία με την Έλενα Μπράνσον, ώστε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η Έλενα Μπράνσον έλαβε δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε χρηματοδότηση από τη ρωσική κυβέρνηση για τη διαχείριση ενός οργανισμού που είναι γνωστός ως το Ρωσικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, που οργάνωσε την εκστρατεία δημόσιας επιρροής “Αγαπώ τη Ρωσία” στις ΗΠΑ, προωθώντας τη ρωσική ιστορία και την κουλτούρα στη νεολαία των ΗΠΑ.

Ο ίδιος οργανισμός άσκησε δημόσια επιρροή προς αξιωματούχους στην πολιτεία της Χαβάης, προκειμένου να μην αλλάξει το όνομα ενός πρώην ρωσικού φρουρίου στο νησί Καουάι, ενώ διοργάνωσε και μία επίσκεψη αξιωματούχων από τη Χαβάη στη Μόσχα για να συναντηθούν με Ρώσους ομολόγους τους, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις