Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

H Τεχεράνη απορρίπτει «τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις» από τη Γαλλία

H Τεχεράνη απορρίπτει «τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις» από τη Γαλλία

Σφοδρή ήταν η αντίδραση από την Τεχεράνη στο αίτημα της Γαλλίας για διαφάνεια αναφορικά με την υπόθεση της Φαριμπά Αντελχάχ, της Γαλλοϊρανής ερευνήτριας που κρατείται στο Ιράν. Έκανε λόγο για «απαράδεκτη παρέμβαση».

Η Τεχεράνη έχει συλλάβει από τις 16 Ιουλίου την Αντελχάχ. «Το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί απαράδεκτο το αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης και εκτιμά ότι πρόκειται για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας», επισημαίνεται σε επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο.

«Η νομοθεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα για τους Ιρανούς πολίτες», υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί.

«Η Αντελχάχ είναι Ιρανή πολίτης και χαίρει όλων των δικαιωμάτων που έχει μία Ιρανή πολίτης», υπογραμμίζεται. «Η παρέμβαση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στην υπόθεση ενός Ιρανού πολίτη είναι άτοπη: όχι μόνο αυτό το διάβημα δεν βοηθά με κανένα τρόπο την υπόθεση, αλλά κινδυνεύει να περιπλέξει τη δικαστική διαδικασία».

Η σύλληψη επιβεβαιώθηκε στις 16 Ιουλίου αν και η Γαλλία την είχε ανακοινώσει μία ημέρα νωρίτερα η Γαλλία.

Σύμφωνα με συγγενείς της πανεπιστημιακού, η Αντελχάχ, μία ανθρωπολόγος που ειδικεύεται στο σιιτικό ισλάμ και είναι διευθύντρια ερευνών στο Κέντρο Διεθνών Ερευνών (CERI) στο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού, συνελήφθη στις αρχές Ιουλίου και έκτοτε κρατείται στη φυλακή στο Εβίν, βόρεια της Τεχεράνης. Οι λόγοι της σύλληψης της παραμένουν άγνωστοι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις