Κόσμος

H ζωή στο προπύργιο των τζιχαντιστών – Έβαλαν κρυφές κάμερες στην μπούρκα (ΒΙΝΤΕΟ)

Έχοντας κρύψει κρυφές κάμερες στην μπούρκα τους, δύο γυναίκες από τη Συρία κατάφεραν να καταγράψουν εικόνες από τη ζωή τους στη Ράκκα που θεωρείται το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Ένα και μόνο λάθος θα τις οδηγούσε στον θάνατο. Αποφάσισαν όμως να αψηφήσουν τον κίνδυνο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο βίντεο, που προβλήθηκε από το σουηδικό κανάλι Expressen TV, βλέπουμε τις δύο γυναίκες να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, να ψωνίζουν, να παίρνουν ταξί και να περπατούν στις γειτονιές, δείχνοντας μια έρημη πόλη με λίγη κίνηση και λίγους οπλισμένους άντρες να περιπολούν με τα πόδια.

“Έχουν φύγει όλοι” ακούγονται να λένε επειδή έχουν ενταθεί οι αεροπορικές επιδρομές στη Ράκκα. “Οι ξένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου, έχουν πάρει τις ταυτότητες των Σύρων και τις χρησιμοποιούν για να διαφύγουν στην Τουρκία”. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, η Ράκκα, το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους, έχει αλλάξει ριζικά.

Ο πόλεμος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους και οδήγησε στον ξεριζωμό 10 εκατομμυρίων πολιτών σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Ράκκα το 2013. Το βίντεο τραβήχτηκε, σύμφωνα με το Expressen TV, στα τέλη του χειμώνα και δείχνουν τα συντρίμμια του ιερού Uwais al-Qarni.

Σε όλη τη διάρκεια του βίντεο οι δύο γυναίκες υπενθυμίζουν τα περιστατικά βίας στα οποία έχουν γίνει μάρτυρες, όπως ο αποκεφαλισμός ενός νεαρού. “Μπορούσα να δω ότι υπήρχε ένας άντρας στο έδαφος. Οι δήμιοι είχαν παραταχτεί. Ήταν ντυμένοι στα μαύρα”, θυμάται η Oum Mohammad. Προσπάθησε, όπως ανέφερε, αλλά δεν άντεξε να δει την εκτέλεση.

“Εκτελούν με σφαίρες, βεβηλώνουν το πτώμα, το αποκεφαλίζουν και καρφώνουν το κεφάλι σε ένα ραβδί και το περιφέρουν. Ή θα αφήσουν το πτώμα στον δρόμο, αναγκάζοντας τα αυτοκίνητα να τον πατήσουν μέχρι που να μη μείνει τίποτα”.

Οι δύο γυναίκες επισημαίνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει επιβάλει σκληροπυρηνικό ισλαμικό νόμο σε μια πόλη που κάποτε θεωρούνταν η πιο φιλελεύθερη της Συρίας. Οι ομοφυλόφιλοι εκτελούνται. Οι γυναίκες έχουν χάσει πολλά από τα δικαιώματά τους και πρέπει να καλύπτουν το σώμα και τα πρόσωπά τους. “Όλες οι γυναίκες θα ήθελαν να δείχνουν το πρόσωπό τους. Έχουμε χάσει αυτή την επιλογή. Έχουμε χάσει τη θηλυκότητά μας”.

Για να δείξουν μέχρι που έχουν φτάσει οι τζιχαντιστές, πήγαν να αγοράσουν βαφή μαλλιών. Τα πρόσωπα των μοντέλων στις συσκευασίας έχουν καλυφθεί με μαύρο μαρκαδόρο. Στο βίντεο φαίνονται και τμήματα της Ράκκα όπου ζούσαν κάποτε οι πλούσιοι που εκδιώχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος. Τώρα, όπως εξηγούν, μόνο οι ξένοι καταλαμβάνουν τα πιο όμορφα σπίτια και διαμερίσματα. “Είναι από το Καζακστάν, το Αφγανιστάν, Σαουδάραβες, Ευρωπαίοι, από περιοχές στη Γαλλία, αλλά η πλειοψηφία είναι από τη Σαουδική Αραβία”. “Θέλω να βγάλω το νικάμπ και το σκοτάδι που μας καλύπτει. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την ελευθερία”.

Πηγή: CNN

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κρίστα Πάικ: Οι πρώτες στιγμές στο νοσοκομείο μετά την αποτυχημένη εκτέλεση – «Είναι θυμωμένη, αποπροσανατολισμένη, με αλυσίδες χεροπόδαρα»
«Πού είμαι; ποιοι είστε εσείς», τα πρώτα της λόγια αφού ξύπνησε στο νοσοκομείο - Πάσχει από πνευμονία ενώ έχει και θρόμβο στο χέρι
Κρίστα Πάικ
CNN: Με φόντο το «χρυσαφένιο φως» της Ακρόπολης, η ομιλία Ρούμπιο στην Πνύκα σκιαγραφεί τη «μετά-MAGA» πολιτική και φουντώνει τα σενάρια για τον Λευκό Οίκο
Η προειδοποίηση για την παρακμή της Δύσης και οι προσωπικές φιλοδοξίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο επίκεντρο του ξένου Τύπου
Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο με φόντο την Ακρόπολη
Ένας νεκρός από την κατάρρευση 7ώροφου κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Διασώθηκαν 10 άτομα, υπάρχουν και άλλοι εγκλωβισμένοι
Οι κάτοικοι που βρίσκονταν στους επάνω ορόφους δεν επηρεάστηκαν από την κατάρρευση - Οι δυο τελευταίοι όροφοι του 7ώροφου κτιρίου που κατέρρευσε στη Μάλτεπε ήταν παράνομοι
Το κτίριο που κατέρρευσε στην Κωνσταντινούπολη
Ανανεώθηκε πριν 52 λεπτά