Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Handelsblatt: Μέρκελ ξύπνα κι άλλαξε πολιτική!

Handelsblatt: Μέρκελ ξύπνα κι άλλαξε πολιτική!

Μια έκθεση που έγινε μεν για τη γερμανική κυβέρνηση αλλά το timing που έρχεται στη δημοσιότητα είναι εφιάλτης για την Άνγκελα Μέρκελ. Ο γυαλός δεν είναι στραβός και η Μέρκελ καλείται να… αρμενίσει αλλιώς, μόλις 24 ώρες πριν από τις γερμανικές εκλογές!

Δραματικές αλλαγές στη γερμανική αγορά εργασίας προμηνύει έκθεση που έγινε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης και δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη (31.08.2017).

Η ανησυχητική εξέλιξη σχολιάζεται από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπό τον τίτλο: «Ξυπνήστε!».

Ο δημοσιογράφος προτείνει η γερμανική κυβέρνηση να αλλάξει την κοινωνική της πολιτική: «Οι πολιτικοί συζητούν αυτό το διάστημα ιδιαίτερα “resilience” δηλαδή οικονομική ανθεκτικότητα στις κρίσεις.

Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως βασικό της στόχο να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Γερμανίας απέναντι στο δημογραφικό σοκ της επόμενης δεκαετίας.

Γνώμονας αυτής της πολιτικής θα πρέπει να είναι κάθε άνθρωπος ικανός για εργασία στη χώρα να έχει τη δυνατότητα να εργάζεται παρότι έχει οικογένεια. Ταυτόχρονα η πολιτική αυτή θα πρέπει να προσελκύει εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό».

Τρία εκατομμύρια προσωπικό…

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung επισημαίνει: «Ο αριθμός ακούγεται απειλητικός: Μέχρι το 2030 (σ.σ. η Γερμανία) θα έχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού τριών εκατομμυρίων ατόμων.

3 εκατομμύρια – αυτό σημαίνει ότι κάποιος τα υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια. Το βασικό πρόβλημα της αγοράς εργασίας του μέλλοντος όμως είναι ότι ποτέ δεν ήταν τόσο ασαφές σε ποιους κλάδους θα χρειαστούν στο μέλλον περισσότεροι απασχολούμενοι και σε ποιους λιγότεροι».

Δεν είναι έκπληξη

Τέλος η εφημερίδα Heilbronner Stimme γράφει: «Δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ήδη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και ότι πρόκειται να αυξηθεί.

Και αυτό όχι μόνο για δημογραφικούς λόγους αλλά και επειδή κάποια επαγγέλματα δεν είναι ελκυστικά για εκείνους που έχουν τη δυνατότητα της επιλογής.

Παρά την ψηφιοποίηση και την μετανάστευση, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εάν οι κλάδοι δεν βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / DW

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις