Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η Astra Zeneca αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κομισιόν

Η Astra Zeneca αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Κομισιόν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Bloomberg η Astra Zeneca δεν θα προσέλθει στην συνάντηση που είχε οριστεί για το απόγευμα με την Κομισιόν. Η συνέντευξη του επικεφαλής της εταιρείας που άναψε φωτιές.

Η AstraZeneca αποσύρθηκε από τη σημερινή συζήτηση για τα εμβόλια, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτή θα ήταν η τρίτη κατά σειρά συζήτηση προκειμένου να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η ΕΕ επιμένει στο να επιστρέψει η εταιρεία στις συνομιλίες έτσι ώστε να δώσει τις εξηγήσεις που έχουν ζητηθεί.

Αν δεν αλλάξει η στάση της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, τότε η κίνηση αυτή δείχνει το μεγάλο αδιέξοδο και μια ρήξη που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και την ομαλή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα επίσης με το Politico αντί να παραστεί στην συνάντηση η φαρμακοβιομηχανία θα απαντήσει γραπτώς στην Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει καλέσει την AstraZeneca, να δημοσιοποιήσει την σύμβαση για το εμβόλιο. 

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα. 

Τι δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας

Μία απάντηση στις αιτιάσεις της Κομισιόν- και όχι μόνο- για καθυστερημένη προμήθεια εμβολίων δίνει ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. Απαντώντας στο ερώτημα, εάν είχε δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σοριό απαντά: “Αυτό δεν ισχύει. Αυτό που υποσχεθήκαμε ήταν να καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Ο λόγος ήταν ότι οι Βρυξέλλες ήθελαν να παραλάβουν τα εμβόλια λίγο-πολύ ταυτόχρονα με τους Βρετανούς, παρότι εκείνοι είχαν υπογράψει τρεις μήνες νωρίτερα. Γι αυτό είπαμε ότι θα το προσπαθήσουμε, αλλά δεν είχαμε δεσμευθεί με κάποιο συμβόλαιο. Μας αρέσουν οι φιλόδοξοι στόχοι, αλλά δεν είχαμε δώσει καμία εγγύηση”.

Στο ερώτημα πόσες δόσεις του εμβολίου θα λάβει η ΕΕ τον Φεβρουάριο η απάντηση του Πασκάλ Σοριό ήταν η εξής: “Λαμβάνοντας την έγκριση, τις επόμενες ημέρες, θα προμηθεύσουμε τρία εκατομμύρια δόσεις. Κάθε εβδομάδα θα ακολουθούν και άλλες, μέχρι να φτάσουμε τα 17 εκατομμύρια. Θα διαμοιραστούν ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας, με τη Γερμανία να λαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια σε έναν μήνα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις